Szijjártó: nehézségekbe ütközik az azonosítás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján számolt be a sérültek állapotáról és a tegnap óta történt fejleményekről. Elmondta: jelenleg hat sérültet ápolnak kórházban, közülük kettőt még nem tudtak biztosan azonosítani.

A Verona közelében történt tragikus buszbaleset tizenhat áldozatának azonosítása hosszú, fájdalmas folyamat, csak most kezdődik. Az ehhez szükséges DNS-mintákat az elhunytaktól már levették az olasz hatóságok, és részben a szülőktől is megtörtént a mintavétel – mondta el a miniszter vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján. Hozzátette: lesz olyan azonosítás, amely röntgenfelvételek alapján történik, abban az esetben a folyamat gyorsabb lesz.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy az azonosítást nagyban nehezíti, hogy a szombati nap folyamán háromszor változott az utaslista a létszám és az összetétel tekintetében is, miután ellentmondásos közlés érkezett az iskolából és az utasoktól.

Az már biztos, hogy 56-an tartózkodtak a buszon: 54 kiránduló és két magyar sofőr. Az utasok közül 43 fiatalkorú volt. Azok az értesülések, amelyek ennél több utasról szólnak, nem felelnek meg a valóságnak – szögezte le a miniszter.

Hatan vannak még kórházban

Jelenleg hat sérültet ápolnak kórházban, közülük ketten vannak válságos állapotban. A két súlyos sérült biztos azonosítása még nem történhetett meg.
Egyikük testének több mint hatvan százalékán szenvedett harmadfokú égési sérüléseket, a másikukon komoly koponyaműtétet kellett végrehajtani.

A másik négy kórházban ápolt sérült az olasz orvosok döntése alapján akár már a mai napon hazaszállítható lesz, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) erre készen áll mentőautókkal, illetve mentőrepülőgéppel is. Közülük két felnőttet súlyos égési sérüléssel szállítottak be, egy másiknak végtagtörése, zúzódása és égési sérülése van.

Egyelőre olyan lista nem áll rendelkezésre, amely az elhunytak nevét tartalmazza – erősítette meg Szijjártó Péter azt, hogy az áldozatok azonosítása nem kezdődhetett még meg.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a gyerekek meghallgatása lezárult, a rendőrség dönt arról a következő órákban, hogy hazaindulhatnak-e.

A külügy számos munkatársa segít a helyszíenen

Elismerését és köszönetét fejezte ki külügyér az OMSZ és az olasz hatóságok munkáját illetően. Mint elmondta, a helyszínen a tárca nyolc munkatársa dolgozik, többen érkeztek Veronába Milánóból, illetve a római magyar nagykövet is ott van már.

A külügyminisztérium közigazgatási államtitkára is hamarosan megérkezik, az ő feladata lesz többek között az adminisztrációs feladatok ellátása.

Az utasok hazaszállításának és a kinn tartózkodás költségeit a magyar kormány vállalja.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy több ország is kifejezte az együttérzését a tragédiával kapcsolatban. Szlovák kollegája azt is felajánlotta, hogy szükség esetén rendelkezésre bocsátja a kormány repülőgépét – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, a felajánlást megköszönte, de jelezte, hogy az OMSZ felkészült a sérültek szállítására.