Balog Zoltán: ki kell vizsgálni a sítábor szervezésének körülményeit

Olaszországból hazatérve, budapesti sajtótájékoztatón számolt be a sérültek állapotáról, a hazaszállítás körülményeiről az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor és Győrfi Pál kommunikációs vezető. Az eseményen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

Az első szavak a köszönetéi – kezdte mondandóját Balog Zoltán miniszter a nem sokkal vasárnap dél után tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, köszönet illeti a veronai magyarokat és olaszokat, a kinti hatóságokat, amiért nagy szolidaritással és segítőkészséggel fordultak a balesetet szenvedett magyarok felé.

Balog Zoltán arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti emléknapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket. A nemzeti emléknapon félárbocra eresztik a lobogót, egyes állami rendezvényeket lemondanak, és arra kérik a magánrendezvények szervezőit is, hogy a kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el.

A miniszter elmondta, hogy Olaszországban a baleset nyomán nagyfokú szolidaritást és segítőkészséget tapasztaltak. Ott élő magyarok és olasz állampolgárok ajánlották fel segítségüket: szállást, ruhát, közlekedési eszközöket, pénzt. Idehaza a OMSZ számos munkatársa és segítő szervezetek munkatársai szabadidejükben jelentkeztek, hogy felajánlják munkájukat, segítségüket. A miniszter mindenkinek köszönetet mondott.

Hozzátette, hogy az OMSZ napokban hivatalba lépett új főigazgatója, Csató Gábor intenzív terápiás szakorvosi képzettségének és gyakorlatának köszönhetően is tudta koordinálni a helyszínen a magyar szakemberek munkáját. A miniszter elmondta: meg fogják vizsgálni a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.

Van, amit nem lehet kizárni jogszabályokkal, de áttekintik, hogy mi az, amin még lehet javítani – tette hozzá.

A Honvédkórház gondoskodik a sérültekről

A várhatóan már ma estig hazatérő sérülteket – egy házaspárt és két felnőtt férfit – a fővárosi Honvédkórházban várják, ott folytatják a kezelésüket. A repülőgép, amely közülük kettőt szállít haza, már leszállt Olaszországban. A másik két súlyos sérült mentőautón érkezik Budapestre.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza. Az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy bárki más lett volna a buszon, mint aki Magyarországon felszállt.

A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható. A két nem szállítható, 60 százalékos égési sérüléseket és koponyasérülést szenvedett személyt leszámítva minden túlélő vasárnap estig hazatérhet. Már csak az olasz hatóságok engedélyére várnak. A két nem szállítható sérült személyazonossága még nem tisztázott, és az is csak később dől el, hogy őket mikor hozhatják Magyarországra – mondta a főigazgató.

Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában. A könnyebb sérültek állapotát kontrollálták, sebeiket átkötötték és a pszichológusok foglalkoztak a túlélőkkel – tette hozzá.