Évente 18 ezer magyar fiatalt segítenek a mobilitási ösztöndíjak

A magyar állam évente több mint 14 milliárd forintot fordít a magyar fiatalok mobilitásának támogatására.

Évente csaknem 18 ezer magyar fiatal külföldi tanulását és tapasztalatszerzését segítik a különböző mobilitási ösztöndíjak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az Educatio oktatási szakkiállításon pénteken, Budapesten.

Novák Katalin a külföldi tanulást segítő lehetőségekről tartott előadásában elmondta, a magyar állam évente több mint 14 milliárd forintot fordít a magyar fiatalok mobilitásának támogatására.

A konkrét lehetőségek között említette az Erasmus+ programot, amelynek van egy kevésbé ismert része, egy ifjúsági program is. Ennek keretében támogatják az egyéni mobilitást, az ifjúsági cseréket és a külföldi önkéntes szolgálatot is – fűzte hozzá.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Novák Katalin beszélt a 2015-ben alapított Campus Mundi ösztöndíjról is, amellyel nemcsak rövid tanulmányutakat és külföldi féléves részképzéseket támogatnak, hanem szakmai gyakorlat külföldi megszerzését is segítik.

A Magyarországon tanuló külföldi diákoknak szól a Stipendium Hungaricum, valamint vannak határon túli magyar fiataloknak szóló, az ő magyarságuk erősítését célzó programok is – tette hozzá. A lehetőségekről részletesen lehet tájékozódni a honlapon - mondta az államtitkár.

Novák Katalin a külföldi tanulás előnyei között említette a nyelvtudás fejlesztését, a kapcsolatépítést, a tapasztalatszerzést, az önállósodást és a könnyebb elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy felmérések szerint azok körében, akik külföldön tanultak, 50 százalékkal alacsonyabb volt az ifjúsági munkanélküliség.

Az államtitkár végül kitért a Nemzeti Tehetség Programra, amelynek egyik eleme egy egymillió forintos egyszeri egyéni ösztöndíj. Az összeget fel lehet használni például eszközbeszerzésre, magántanár fizetésére vagy finanszírozható belőle az utazás egy külföldi versenyre is. A programra eddig majdnem 10 milliárd forintot fordított a kormány, évente pedig 300-350 ezer fiatalt támogatnak.

Az Educatio szakkiállítás szombatig csaknem kétszáz kiállítóval várja a látogatókat a Hungexpo G pavilonjában, a belépés ingyenes.