Palkovics: erősödik a felsőoktatás intézményrendszere

A magyar felsőoktatás intézményrendszere erősödik, erre a kormány kiemelt figyelmet fordít a jövőben is - mondta Palkovics László az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten. Az oktatási államtitkár jelezte: folytatódik a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltása, e célra idén mintegy 18 milliárd forintot különítettek el.

Az oktatásért felelős államtitkár felidézte a felsőoktatás két évvel ezelőtti átalakításának elindítását, és kiemelte: fiatalnak lenni ma nem olyan könnyű Európában, ahol minden harmadik fiatal a munkanélküliséggel néz szembe.

Korábban Magyarországon is hasonló problémák voltak, mára azonban a munkanélküliség olyan szintre csökkent, ami más, egyéb gondokat vet fel.

Mostanra a diplomás munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, aki dolgozni szeretne, az tud is – rögzítette Palkovics László, aki megjegyezte: az OECD államok közül itt a legnagyobb a diplomák megtérülése.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kitért arra is, hogy stabilizálták a felsőoktatás pénzügyi rendszerét, folyamatosan pótolják a felsőoktatásból 2010 előtt kikerült pénzügyi forrásokat, ennek eredményeként tavaly év végére a felsőoktatási intézmények pénzkészlete 253 milliárd volt, ami négyszer nagyobb, mint az eddigi legjobb évben, a tartozásállomány pedig 2 milliárd alá csökkent.

Beszámolt arról, hogy 28 milliárdért 12 PPP-konstrukciót váltottak ki tavaly, ez folytatódik, s e célra idén több mint 18 milliárdot különítettek el.

A pénzügyi-jogi keretek megváltoztatása mellett újdonságként megjelentek a duális képzések is. Ez a képzési forma kifejezetten népszerű, tavaly több mint 3000 álláshelyet ajánlottak fel a fiataloknak a vállalatok, és a tízezret is meghaladta a jelentkezők száma.  Reményei szerint a mostani tanévben a tendencia folytatódik.

Palkovics László kitért arra, hogy az orvosképzés a felsőoktatás sikerágazata, a hallgatók egyharmada külföldi. Beszámolt arról, hogy elkészült a képzés fejlesztését célzó stratégia, a cél a hallgatói létszám növelése és a még inkább gyakorlatorientált képzés.

Az oktatási államtitkár szólt a közelmúltban indított kollégiumfejlesztési programról, 200 milliárdból 123 kollégium újul meg, 8 ezer új férőhely és 4 ezer szoba jön létre.

A nagyobb beruházásokat részletezve kitért a Moholy-Nagy művészeti egyetemen megvalósuló 20 milliárdos beruházásra, amelynek célja, hogy ne csak Magyarország, hanem Európa legnagyobb kutató-fejlesztő, kreatív laboratóriuma, tudásparkja jöjjön létre.

A Testnevelési Egyetem kampusza 44 milliárdból újul meg, a Pécsi Tudományegyetemen 24 milliárdos fejlesztés történik – közölte.

Szólt arról is, hogy első lépésként az oktatók és kutatók bére összesen 27 százalékkal nő, de dolgoznak a rektori konferencia igényeit is figyelembe véve egy következő lépésen, amely reményei szerint még idén végrehajtható lesz.

Az oktatási államtitkár a kiállításról szólva kiemelte: az átfogó képet ad a diákoknak arról, mi szükséges ahhoz, hogy diplomát szerezzenek.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kiemelte: immár második alkalommal fő szervezői a kiállításnak, amelyet az Oktatási Hivatallal együttműködve valósítanak meg. Kitért arra, hogy a rendezvénnyel 17 évvel ezelőtt egyedülálló fórumot szerettek volna teremteni az oktatás szereplőinek, ezt mára tulajdonképpen már túl is teljesítették.

A képzési, tanulmányi lehetőségeken túl a diákkedvezmények új pilot programjával is megismerkedhetnek a kilátogatók – jelezte.

Maszlavér Gábor, a szervezők nevében elmondta: a kiállításra, amelyet idén új helyszínen rendeznek meg, mintegy 35 ezer látogatót várnak. Számos új téma is szerepel a rendezvény programján, s példaként említette a pénzügyi tudatosságot.

Jelezte: 44 magyar felsőoktatási intézmény, 13 szakképző hely, 8 nyelviskola és 24 egyéb – informatikai, tanszer, tankönyv, ifjúsági – szolgáltató kínálatát ismerhetik meg a diákok.

Megjegyezte: azt szeretnék, ha Közép-Európában az Educatio vezető oktatási kiállítási lenne, ezért Kárpát-medencei szinten szerették volna a kiállítókat, fiatalokat bevonzani.

A kiállítás szombatig a HUNGEXPO G pavilonjában várja a látogatókat, a belépés ingyenes.