Történetek Donyeckből - a háborús övezet

A konfliktusban résztvevő felek nemzetközi nyomásra már többször tárgyalóasztalhoz ültek, hogy a harcoknak békés úton vessenek véget. A tűzszüneti egyezményeket azonban senki nem tartotta be, a törékeny fegyvernyugvást véres harcok követték.

Nemzetközi nyomásra a felek már többször tárgyalóasztalhoz ültek, hogy a harcoknak békés úton vessenek véget. A 2015-ben megkötött Minszk II jegyzőkönyvnek annyit sikerült elérnie, hogy a nagyobb hadműveletek megszűnjenek, ennek következtében ugyanakkor a frontvonalak megmerevedtek, a korábbi mozgóháborút az első világháborúhoz hasonló állóháború váltotta fel.

A képre kattintva tekintheti meg a fotósorozatot.


Történetek Donyeckből – a háborús övezet

Nappal, amikor az ENSZ Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői személyesen ellenőrzik a tűzszünet betartását, akkor általában fegyvernyugvás van. Éjszaka azonban, amikor az EBESZ képviselői elmennek, egyből kiújulnak a harcok. Azt, hogy az első lövést ki adta le, sosem tudni, az ukránok a szeparatistákra mutogatnak, a szeparatisták pedig az ukránokra.

Mintha a háborúnak már csak az a célja, hogy önmagát fenntartsa. A katonák délután jókedvűen vodkáznak a géppuskafészkekben, alkonyatkor grilleznek a tábori konyhán, éjszaka pedig a tüzérségi csapás alatt a bunkerekben a szeretteikkel beszélnek telefonon. Az ellenségről is csak akkor szereznek tudomást, amikor a gránátok bevágódnak az állásaikba.

Szabó Gergely az ukrán honvédelmi minisztérium akkreditációjával fotósként két hetet töltött a Donyeck határában Avdiivka és Pisky falvakban az ukrán hadsereg kötelékében. Az ott készült képek nem csak a háborúról szólnak, hanem emberekről, sorsokról és tönkrement életekről.