Spöttle: és akkor feltettük a bűvös szót, paszport?

Sok német nő fél, sokan autóval viszik feleségüket, lányukat dolgozni, egyetemre, a drogérialáncok pedig elkezdtek forgalmazni könnygázspray-t – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: az utóbbi lépést sokan már nem tartották politikailag korrektnek. Megemlítette azt is, hogy Németországban nagyon nehéz lőfegyverhez jutni, ehhez nagyon komoly veszélyeztetettséget kell felmutatni.

Annak kapcsán, hogy Németországban sokan bírálták a rendőrséget, amiért kiemeltek a tömegből olyan személyeket, akik feltételezhetően külföldiek, azt mondta: ez ostobaság, hiszen a rendőr nem japán turistákat fog kiszedni a szilvesztert ünneplő tömegből, hanem azt a „klientúrát”, amely a botrányt csinálja, és amivel folyamatosan baj van.

A szakember megjegyezte: eleve lehet látni, ha valaki hosszabb ideje úton van, illegális határátkelő, fel lehet ismerni a nyelvet. Amikor rendőr volt, és megállították az ilyen személyeket, és feltették a bűvös szót, passzport, a válasz az volt, hogy hát van útlevelem, a dzsekimben, ami pedig a bátyámon van, akiről nem tudom, hol van – mesélte.

Értelemszerűen az ilyeneket bevittük, és ez nem rasszizmus, hanem a személyazonosság megállapítását célzó őrizetbe vétel – hangsúlyozta.

Az ember arra esküdött fel, hogy védi az országát, védi az állampolgárait, igyekszik a „zűrös klientúrát” kiszűrni, ez most a zöld-vörös-balliberális oldalon már rasszizmusnak számít – hangoztatta.

Szólt arról is, hogy nem csak Belgiumban, Németországban is igyekeznek a rendőri szakközépiskolába, rendőrtisztire felvenni migrációs háttérrel rendelkező jelentkezőket, arabokat, törököket, afgánokat, akik Németországban születtek és anyanyelvi szinten beszélik a nyelvet. Ezek a kollégák egész másképp tudnak beszélni a migránsokkal. Ezek jó kezdeményezések – szögezte le.

Ha az anyanyelvén szólítunk meg egy migránst, eleve nem az lesz a benyomása, hogy „ez egy náci rendőr” – fogalmazott.