Gyors amerikai-brit megállapodást vár Trump tanácsadója

Jóval gyorsabban köthet új kereskedelmi megállapodást a hagyományos politikai menetrendnél Nagy Britannia és az Egyesült Államok - közölte Anthony Scaramucci, az új amerikai elnök, Donald Trump vezető tanácsadója kedden Davosban, a 47. Világgazdasági Fórumon.

Kifejtette, hiba lenne a tipikus politikai forgatókönyv követése ebben az ügyben, mivel hagyományosan évekig tart a hasonló megállapodások kidolgozása. Donal Trump csapata nagyon is eredményorientált, és amikor Nagy Britannia várhatóan 2019 tavaszán kilép az Európai Unióból, már el is készülhetne egy kétoldalú kereskedelmi szerződés az angolszász országok között – mutatott rá Anthony Scaramucci.

Szerinte a leendő elnök üzenete az Európai Uniónak az, hogy maradjon egyben, de a kérdések ne Brüsszelben, fentről lefelé dőljenek el.

Eközben a német külügyminiszter üdvözölte Theresa May brit miniszterelnök keddi beszédét, amely szerinte világosabbá tette a brit kilépés tervét. Frank-Walter Steinmeier szerint mind a 27 tagország szoros, bizalmas kapcsolatot akar Nagy Britanniával, és konstruktív egyeztetéseket szeretnének a kilépés során. A külügyminiszter rámutatott, hogy az unió addig nem folytat párbeszédet a Brexitről, amíg a szigetország formálisan be nem jelenti kilépési szándékát.

Theresa May beszédében jelezte, hogy még márciusban elindítja a kilépés politikai folyamatát, amelynek végén a brit törvényhozás mindkét háza szavazni fog a kezdeményezésről.

A brit miniszterelnök beszédét kritizálták a királyság ellenzéki politikusai. Tim Farron, a liberális demokraták vezetője szerint May a kilépés szélsőséges verzióját vázolta fel, amellyel kárt okozna a brit gazdaságnak. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője úgy véli, hogy ellentmondásos forgatókönyvet ismertetett Theresa May, hiszen nem lehet egyszerre teljesen kilépni az unióból, de mégis megtartani a piacokhoz való hozzáférés lehetőségét.