Berlin visszafogottan reagált Trump bírálatára

Visszafogottan reagált a német kormány hétfőn Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek a The Times című brit és a Bild című német lapban megjelent interjújára, amelyben élesen bírálta Angela Merkel kancellárt és 35 százalékos vámmal fenyegette meg a német autógyártókat.

Angela Merkel “érdeklődéssel olvasta az interjút”, amelyben Donald Trump “nagyon határozottan fejtette ki nézeteit”, de a német kormány nem kommentálja a kijelentéseket, hanem bevárja, hogy a megválasztott amerikai elnököt beiktatják hivatalába, megalakítja kormányát és meghirdeti programját – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján.

Angela Merkel, német kancellár (MTI/EPA/Cugnot Mathieu)

Angela Merkel, német kancellár (MTI/EPA/Cugnot Mathieu)

Németország az új washingtoni vezetéssel is szorosan együttműködik majd – húzta alá. Nem érdemes az interjúban vagy a Twitteren tett minden egyes kijelentést egyenként értékelni és mindenre külön reagálni, hanem be kell várni, hogy milyen politikát folytat majd az új amerikai kormány – tette hozzá Martin Schäfer, a külügyminisztérium szóvivője.

Hasonlóan fogalmazott a Bild című lapnak Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter is, kiemelve, hogy nem szabad “hektikusan” reagálni, hanem be kell várni a Trump-kormány megalakulását. A német autógyártóknak kilátásba helyezett 35 százalékos büntetővámról azt mondta, meg kell várni, hogy mit szól ehhez a kongresszus republikánus többsége. Az amerikai autóipar egy ilyen vám hatására csak “rosszabb, gyengébb és drágább” lehet, igazi megoldást pedig az hozhat, ha jobb kocsikat gyártanak az amerikai cégek.

Donald Trump, megválasztott amerikai elnök (MTI/AP/Seth Wenig)

Donald Trump, megválasztott amerikai elnök (MTI/AP/Seth Wenig)

Donald Trump a Bildben közölt interjúban kifejtette, hogy 35 százalékos vámmal sújtaná az autóimportot annak érdekében, hogy a gyártók az Egyesült Államokba telepítsék a helyi piacra szánt kocsikat előállító üzemeiket. Külön említette a BMW-t, aláhúzva, hogy ha a cég Mexikóban akar gyárat építeni és az Egyesült Államokban akarja gyártmányait a 35 százalékos vám nélkül értékesíteni, akkor “ezt felejtse el”.

A megválasztott amerikai elnök a többi között arról is beszélt, hogy Angela Merkel “katasztrofális hibát” követett el az illegális migránsok befogadásával.