Nekiment Vonának a Magyar Gárda volt vezetője is

A Magyar Gárda egyik volt vezetője szerint "meggyöngülhetett Vona Gábor elméje" - már a sokadik korábbi harcostárs háborodik fel nyilvánosan a zsidóságnak hanuka alkalmából küldött üdvözlet miatt. A gárdisták már vissza is kérték tőle azt a mellényt, amiben 2010-ben a parlamentben letette képviselői esküjét. A párt szóvivője erre úgy reagált: nem is tudta hogy a Magyar Gárda még létezik.

„Úgy érezzük, eljött az idő, hogy visszavegyük tőled a Magyar Gárda mellényét, amelynek a viselésére méltatlanná váltál ” - ezt üzente nyílt levelében egy volt gárdista vezető Vona Gábornak.

„Lehet a parlamentből kihurcolkodni, vagy megyünk mi és segítünk”

Silip Gábor minden magyar gárdista nevében címezte a levelet a Jobbik elnökének és azt írta: „úgy szólunk hozzád, mint gyermek az apjához, akiről kiderült, hogy az eltelt évek megpróbáltatásai elméje gyöngüléséhez vezettek. Gábor, te már túlmentél minden határon. Felszólítunk téged, hogy eddig és ne tovább. Ez már sok nekünk is.”

Majd hozzáteszi: „lehet a parlamentből kihurcolkodni, vagy megyünk mi és segítünk. A levél végén megismétlik: Visszakérjük tőled gárdista mellényedet, készítsd elő, jövünk érte.”

Budapest, 2009. július 11. A Magyar Gárda tagjai felveszik egyenruhájukat a Jobbik Magyarországért Mozgalom demonstrációján, melyet a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló döntés és a július 4-i, rendőri fellépés elleni tiltakozásul hírdettek meg, és ahol bejelentették a Magyar Gárda mozgalom újraalakulását. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Gárda tagjai felveszik egyenruhájukat a Jobbik Magyarországért Mozgalom demonstrációján, melyet a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló döntés és a július 4-i, rendőri fellépés elleni tiltakozásul hírdettek meg, és ahol bejelentették a Magyar Gárda mozgalom újraalakulását. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Gárda első tagjait 2007-ben avatták fel, az egyesületet Vona Gábor alapította: az alapszabály szerint katonasírok gondozására és karitatív munkára.

Később a Magyar Gárda neve összefonódott a radikális, rasszista és szélsőséges nézetekkel. Többször szerveztek tiltakozó felvonulásokat például romák lakta településrészekre.

Egy, a Jobbikról szóló dokumentumfilmben pedig éppen a Magyar Gárda és a párt egykori alelnöke vallott arról, hogy mindig is tudatosan használták a II. világháborús alakulatokra emlékeztető jelképeket. Szegedi Csanád arról is beszél: zsidó származása miatt zárták ki a Jobbikból, a Magyar Gárda tagjai pedig a háza előtt tüntettek.

„Ha kell, bármikor ott leszünk a gárda mellett”

Vona Gábor többször is nyíltan kiállt a Magyar Gárda mellett. 2010-ben a Jobbik parlamentbe jutása után képviselői esküjét is a szervezet mellényében tette le, és utána is több alkalommal viselte a ruhadarabot.

Budapest, 2014. július 5. Résztvevők vonulnak az Új Magyar Gárda „bajtársiassági napi” rendezvényén Budapesten, az Erzsébet téren 2014. július 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Résztvevők vonulnak az Új Magyar Gárda „bajtársiassági napi” rendezvényén Budapesten, az Erzsébet téren 2014. július 5-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

2012-ben egy gárdarendezvényen pedig arról beszélt, hogy a Jobbik nemcsak hálával, hanem felelősséggel is tartozik a Magyar Gárdának, mert nélkülük csak egy egyszázalékos, parlamenten kívüli párt lenne.

„Ha kell, bármikor ott leszünk a gárda mellett, bármikor, bármiben, segítjük, támogatjuk, soha nem fogjuk a gárdát elhagyni, mert a gárda és a Jobbik egy közös célért, a Szent Korona Magyarországáért küzd és ebből soha semmit föl nem fog adni” – mondta akkor a pártelnök,

Budapest, 2014. május 1. Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő (b) és Hossó Andrea, az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője (j) az Új Magyar Gárda anyaföldvédelmi menetének fogadásán a budapesti Hazatérés Templomának színháztermében 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő (b) és Hossó Andrea, az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője (j) az Új Magyar Gárda anyaföldvédelmi menetének fogadásán a budapesti Hazatérés Templomának színháztermében 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Vonát bíráló egykori gárdista vezető most úgy fogalmazott: „Vona Gábornak már köze sincs ahhoz a vezetőhöz, akit egykor tisztelni tudtak. Ez már nem a mi Vona Gáborunk, a pártelnök mostanra akár egy új baloldali pártot is létrehozhatna a Jobbik romjain.”

„Nem is tudtam hogy a Magyar Gárda még létezik”

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Híradó kérdésére azt mondta: a Magyar Gárdának nincs létjogosultsága. „Tudomásom szerint Magyar Gárda, sem semmilyen gárda nem létezik, ugyanakkor arra is fölhívnám a figyelmet, hogy a gárdát Vona Gábor álmodta meg és hozta létre, innentől kezdve azt hiszem, hogy sok mindent elmondtam ezzel kapcsolatban” – tette hozzá.

Budapest, 2015. január 27.Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője nyilatkozik a terrorellenes fellépésről megtartott egyeztetés után az Országgyűlés Irodaházában 2015. január 27-én. Az LMP kezdeményezésére eredetileg ötpártinak tervezett egyeztetésen két párt, a Jobbik és az LMP képviselői jelentek meg.MTI Fotó: Kovács Tamás

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az elmúlt napokban a Jobbikon belül is többen nyíltan nekimentek Vona Gábornak és a pártvezetésnek, mert szerintük a mostani irány már nem tükrözi a Jobbik igazi arcát.

A vecsési szervezet például Vona Gábor hanukai üdvözlete miatt határolódott el, a vámosmikolai tagság vezetője pedig azt üzente: vagy az egész tagságot cserélik le, vagy a pártvezetésnek kell buknia.