Újabb helyi jobbikos bírálta a pártvezetést

Vona Gábor hanukai üdvözlete miatt alakult ki belviszály a Jobbikban. A párt vámosmikolai szervezete azért bírálta az elnököt és a pártvezetést, mert szerintük a mostani irányvonal már nem tükrözi a Jobbik valódi arcát. A vámosmikolai elnök szerint vagy a teljes tagság megy, vagy a vezetőség bukik.

„Ezt már sem a tagság, sem a barátaink, de még a saját magunk torkán sem tudjuk lenyomni! Ez már nem a mi pártunk, nem minket, nem a mi érzéseinket és hitünket képviseli.” – ezt írta nyílt levélben Vona Gábornak a vámosmikolai Jobbik elnöke. Hozzátette: Ha Vona Gábor nem változtat az irányvonalon, akkor vagy az egész tagságot cserélik le, vagy a pártvezetésnek kell buknia.

A párt vecsési szervezete Facebook-oldalán bírálta, hogy a pártelnök hanuka alkalmából levélben üdvözölte a hazai zsidó közösséget: „A vecsési Jobbik nem üdvözli a zsidóságot hanuka alkalmából. Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik.” – írták

Orbán Imre, a Jobbik volt Veszprém megyei elnöke pedig azt írta: „köszönöm, hogy hülyét csináltál belőlünk és megaláztál minket!

Megszólalt Vona is

Vona Gábor a zsidóságnak küldött hanukai üdvözletet azzal magyarázta, hogy a párt kilépett a felelőtlen kamaszkorból. Úgy fogalmazott: Egy hanukai üdvözlet felröptetése önmagában még nyilvánvalóan kevés, különösen akkor, ha mögötte politikai érdekek, számunkra ismeretlen számítások is sejlenek.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerdán egy kerekasztal beszélgetésen arról beszélt, hogy Vona Gábor levele kizárólag politikai húzás volt.

„A Jobbik nem hagyta maga mögött eredeti identitását”

Kiss Henriett alelnök pedig úgy fogalmazott, hogy a Jobbik még mindig nem hagyta maga mögött az eredeti identitását.

„Mindenkor igazat adok akkor, amikor a Vona Gábor kikéri magának, hogy ők nem náci párt. Tényleg nem náci párt. Egy újnyilas, hungarista mozgalmi alapokon álló párt. Az a mozgalom, ami a Magyarországon élő zsidókat elsőként vitte a gettóba, tette fel a vagonokba, és aki kérés nélkül lőtte már akkor a cigány lakosságot Magyarországon. Emellett hanukai üdvözletet küldeni az csak arról szólhat, hogy egy kicsit kenegessük még az okádékot, de nem arról, hogy valóban tisztítsuk el” – mondta.

Köves Slomó vezető rabbi nem kér több üdvözletet a párttól

Köves Slomó vezető rabbi szerint hiba lenne a legkisebb jelét is adni annak, hogy elfogadható, amit a Jobbik képvisel. A rabbi az M1 műsorában arról beszélt: a Jobbikban nincs valódi változás.

„Azt gondoltam, hogy alapvető, erkölcsi és morális felelősségem felhívni erre a figyelmet, mert nem szeretném például azt, hogy egy ilyen hamis, változásnak beállított, valódi fordulatot nem tartalmazó paradigma, amiről a Jobbik tanúságot tesz, az utóbbi időben az azzal legyen alátámasztva, hogy lám, lám, hát ugye a levelemet is fogadták a zsidó hitközségek.”

A rabbi hozzátette: nem kér üdvözletet egy olyan párttól, amely az elmúlt években eggyé vált a rasszizmus és az antiszemitizmus fogalmával, és amelynek pártelnöke többször is megerősítette, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó, lemondana.