A Robotzsaruból lopott adatokat a rendőr

Pénzért árulta közlekedési balesetet szenvedett emberek személyes adatait a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik tisztje. Az őrnagy alkalmanként több tízezer forintért adta el az információkat egy közlekedési és kártérítési ügyekre szakosodott ügyvédnek.

A BRFK-n őrnagyi rendfokozatban szolgáló nő az ügyészség gyanúja szerint hónapokon keresztül, rendszeresen jogosulatlanul belépett a hatóságok bűnügyi nyilvántartási rendszerébe, a Robotzsaruba és lekérte a közlekedési balesetek sértettjeinek az adatait. Ezeket aztán a szintén a BRFK-n dolgozó férje közreműködésével átadta egy közlekedési és kártérítési ügyekre szakosodott ügyvédnek.

A jogász, aki korábban maga is rendőr volt, alkalmanként több tízezer forintot fizetett az információkért. Az adatok birtokában az ügyvéd egy közvetítőn keresztül felkereste a sérülteket és rávette őket arra, hogy indítsanak kártérítési pert, amiben majd ő képviseli őket. A korrupt rendőrt és a vesztegető ügyvédet egy hete, titkosszolgálati eszközökkel buktatta le a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az ügynek jelenleg három gyanúsítottja van. Bűnszövetségben, üzletszerűen, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt folyik ellenük büntetőeljárás.

Ezért a bűncselekményért a bíróság a btk. szerint akár 12 év fegyházbüntetést is kiszabhat.