Ugandai iskolába kerültek a magyar nebulók ajándékai

A Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola tanulói egy ugandai iskola diákjainak gyűjtöttek ajándékokat, amelyeket ünnepélyes keretek között vett át a Magyar Afrika Társaság december 9-én, hogy eljuttassa hozzájuk. Persze, nem egy hónap alatt gyűjtötték össze az ajándékokat, derült ki a hirado.hu-hoz eljuttatott beszámolóból.

A történet Gáspár Attila mentőtiszt tavaly áprilisi afrikai missziójával kezdődött, amikor a Magyar Afrika Társasággal (AHU) Ugandában egy misszión vett részt. Ezalatt felkeresték a King David iskolát is, amely Kampalától, a fővárostól mintegy 300 kilométerre, az esőerdő sűrűjében található.

Ugandai gyerekek a magyarországi ajándékokkal. Fotó:

Ugandai gyerekek a magyarországi ajándékokkal. Fotó:

A mentőtiszt elmondta a gyerekeknek, hogy a felesége révén kapcsolatban áll egy budapesti iskolával, az ugandai kisiskolások pedig a leírás alapján több rajzot csináltak az iskoláról és annak környékéről – közölte aa szervező Gáspár Attila a hirado.hu-val.

Amikor hazajött a csapat, a Csontváry iskola aulájában kiállítást rendeztek az ugandai tanulók rajzaiból és az ott készült fotókból. A pedagógusok pedig kihirdették a Facebookon is, hogy aki tud, hozzon olyan holmikat, amilyenekre egy diáknak szüksége lehet. Ennek hatására egyre csak gyűlt az adomány az iskolában.

Ahhoz, hogy a küldemény célba érjen, az iskola vezetősége felkérte a Magyar Afrika Társaságot, hogy juttassa el a csomagokat Ugandába, a King David iskolába.

Ünnepség keretében adták át az ajándékokat

Az ünnepélyes átadásra eljött Raymond Irambo, az AHU főtitkára, Kembe Sorel szóvivő, Abebe Dániel énekes (művésznevén Bebe), jószolgálati nagykövet, akik megköszönték a diákoknak az adományt, majd a Serengeti Troup (Magyarországon élő tanzániai zenészek) fergeteges hangulatot teremtett a tornateremben.

Ugyanezen a programon adták át a csontvárys gyerekek az Országos Mentőszolgálat munkatársának az összegyűjtött plüssmacikat is, amelyeket – természetesen fertőtlenítést követően – azok a magyar gyerekek kapnak meg, akiket valamilyen egészségügyi okból mentőautóval kell szállítani, közölték a szervezők a hirado.hu-val.