Bécsi érsek: Trumpot nem szabad elítélni

Ne ítélkezzünk túl elhamarkodottan Donald Trump felett - mondta Christoph Schönborn bécsi érsek, akit sokan Ferenc pápa utódjának tartanak. A migrációs hullámot és az iszlám vallást többször is kritizáló bíboros szerint érdemes visszagondolni, milyen politikai következményei voltak 2016-ban a bevándorlásból adódó problémáknak, és mi a feladata egy kereszténységét megőrizni vágyó nemzetnek.

A 71 éves bécsi érsek kifejtette: ő nem gondolja úgy, hogy Hillary Clinton jobb választás lett volna, de azt sem hiszi, hogy Donald Trump megválasztása akkora szerencsétlenséget jelentene. Sokan csóválták a fejüket, mikor Reagant megválasztották elnöknek – az Isten szerelmére, ő egy kaliforniai színész volt! – emlékeztetett.


“De Reagan volt az Egyesült Államok egyik legjobb elnöke. Tehát Trumpot sem szabad túl gyorsan leírni” – a szókimondó bíboros ezután kifejtette, hogy a Brexit egy igazi szerencsétlenség volt az uniós kohézióra nézve, és Trump győzelméhez hasonlóan a migrációs problémák okozták.

Az embereknek ki kell állniuk a vallásuk mellett

A bíboros már tavaly többször is arra figyelmeztetett, hogy “Európa veszélybe került, a muszlimok ki akarják űzni a keresztényeket a kontinensről. Mint ahogyan azt Törökországban is tették” – emelte ki. Elmondta, hogy keresztényként azt szeretné, ha a Közel-Kelet újra keresztény régióvá válna, Észak-Afrikával együtt.

A bíboros azt ajánlotta, hogy az európai keresztények ezentúl legyenek bátrabbak, és merjenek nyíltan beszélni vallásuk és kultúrájuk megőrzéséről. Úgy gondolja, hogy a keresztény vallás meggyengülése nem a muzulmánok hibája, hanem azon országoké, ahol nem ragaszkodnak eléggé a keresztény értékekhez. Példának egy holland incidenst hozott fel, ahol bevásárlóközpontokat csinálnak egy templomból.