Vegyi fegyvert használ a pöfögő futrinka

Az élővilágban változatos védekező módszerek léteznek, közülük azonban kevés látványos annyira, mint a pöfögő futrinka viselkedése. A piciny bogár ugyanis egyszerre tehetséges vegyész és tüzér is: úgy lövi ki magából az általa összekotyvasztott, forró, mérgező keveréket, mintha egy apró, nagyon mozgékony ágyúval rendelkezne.

A futrinkákra általában jellemző, hogy az emésztőrendszerükben termelt, kellemetlen vegyi anyagokkal igyekeznek távol tartani maguktól a ragadozókat. Az afrikai pöfögő futrinka azonban még közülük is kitűnik arzenáljával. A két centisre megnövő bogár hidrogén-peroxidot és hidrokinont tárol beleiben, és amikor fenyegetést érez, ezt a két külön raktározott vegyületet egy térbe engedi – hívja fel a figyelmet az m5tv.hu Különóra című rovata.

Az ezt követő reakciókban egyrészt nagy mennyiségű energia szabadul fel, ami segít abban, hogy a keverék nagy sebességgel kilőjön a futrinka végbeléből, a hidrogén-peroxid ugyanis forró vízzé és oxigénné bomlik. Másrészt a hidrokinonból egy büdös és maró vegyület, benzokinon keletkezik. A keverék nem egyben, hanem gyors sorozatlövésként robban ki a bogárból a nála sokkal nagyobb ragadozókat is elriasztva.

A védekezési módszer nagyon hatásos, hiszen a legelszántabb békának is elmegy a kedve a próbálkozástól, amikor 100 Celsius-fokos folyadék robban a képébe, amely ráadásul kémiai égéseket is okoz, és a távozó gőzök miatt még ijesztően sziszeg is. Egy-egy kő alatt ráadásul több száz futrinka is meglapulhat, amelyek megriasztva mind egyszerre tüzelnek, mérgező ködbe burkolva a környéket. Egy-egy bogár több mint 20 alkalommal képes támadni, mielőtt kifogyna a nyersanyagokból, amelyeket természetes anyagcsere-folyamatai során állít elő.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy a futrinkának miért nem lesz baja a forró és mérgező anyagoktól? Erre az egyik magyarázat az, hogy az ízeltlábúak kültakarója nagyon ellenálló, szemben mondjuk a hüllők vagy a kétéltűek lágy bőréhez képes. A másik ok, hogy az a belső reakciós kamra, ahol a robbanáshoz vezető kémiai folyamatok lezajlanak, rendkívül vastag falakkal rendelkezik. Ennek kivezető nyílása szintén nagyon strapabíró, és mozgékony is, így az állat képes vele célba venni a fenyegetést, és szinte bármilyen irányba el tudja sütni fegyverét.

(Borítókép: Flickr / David Hill)

További érdekes cikkek a Különóra oldalán.