Miért hagyja el ennyi zsidó Franciaországot?

Nagyjából 5000 francia zsidó vándorolt ​​ki Izraelbe tavaly, a hétfőn nyilvánosságra került adatok alapján. Tehát folytatódik a trend, mely szerint tízezrek hagyják el az országot, miután egy sor támadás érte a közösségüket.

Az Izraeli Zsidó Ügynökség frissített azt a jelentést, amelyet még két évvel ezelőtt közölt Franciaország – akkor, amikor a Charlie Hebdo újság szerkesztősége és a párizsi zsidó szupermarketben történt támadások voltak.

epa04550746 " Je suis Charlie" in several languages during  minute of silence in the main press room of the European commission at the start of the midday Press briefing in Brussels, Belgium, 08 January 2015 in solidarity with those killed in the shooting of 12 people at the satirical magazine Charlie Hebdo. At least 12 people were killed 07 January 2015 in a terrorist attack against satirical French magazine 'Charlie Hebdo' in Paris.  EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

A jelentés szerint ezek a támadások voltak a “katalizátorok” azoknál, akik már korábban is a távozáson gondolkoztak.

Az AFP adatai szerint 2006 óta összesen 40 000 zsidó hagyta már el Franciaországot. A francia zsidó közösség a legnagyobb Európában, mintegy 500.000 embert számlál.

2006-ban Ilan Halimi, fiatal zsidó fiú elrablása és brutális meggyilkolása Párizs külvárosában, 2012-ben pedig Toulouse délnyugati részén egy zsidó iskolában történt lövöldözés döbbentette meg a közvéleményt

A becslések szerint 10 és 35 százalék között van azok aránya, akik visszatértek szülőföldjükre, Izraelbe.

A szakértők és a francia zsidó közösség tagjai szerint nem feltétlenül a legutóbbi támadások adnak okot az ország elhagyására, sokkal inkább szerepet játszanak a vallási és gazdasági körülmények.

Franciaország hétfőtől a 2015 januári háromnapos párizsi vérengzés áldozataira emlékezik, amikor két iszlám szélsőséges megtámadta a Charlie Hebdo magazin kiadóját és 12 embert mészárolt le, valamint a Hyper Cacher üzletben történt támadásban elhunytakra. Ez utóbbinál a tettes, Amedy Coulibaly négy embert ölt meg, miután a vásárlók közül túszokat ejtett a zsidó boltban. Később a terrorelhárítók lőtték agyon, amikor azok megrohamozták az üzlet épületét.