Megújul a volt szovjet laktanya és lakótelep Kecskeméten

A kecskeméti önkormányzat több mint 4 milliárd forint pályázati pénzt fordít a Rudolf-laktanyára, azonban az állami pénzeknek és a vállalkozói tőkének köszönhetően ennek többszöröséből újulhat meg a volt szovjet laktanya és környezete; a homokbányai lakótelepen másfél milliárd forintos fejlesztést valósítanak meg.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: az elnyert pályázatoknak köszönhetően a kecskeméti önkormányzat 1,6 milliárd forintot fordíthat a Rudolf-laktanya barnamezős rekonstrukciójára, rendezésére.

A kecskeméti Rudolf-laktanya 2015. május 14-én. Idén ősszel kezdik meg az évek óta használaton kívüli régi városi uszodaépület multifunkciós edzőcsarnokká történő átalakítását, valamint a Rudolf-laktanya sportcélú fejlesztését Kecskeméten. A XIX. század végén épült egykori honvéd, később szovjet laktanya több épülete is műemléki védettség alatt áll. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A több mint nyolchektáros területen rendbe teszik az utakat, járdákat és a zöldfelületeket, kerékpárutak épülnek, fákat és cserjéket ültetnek, valamint gyepesítenek. A fejlesztés során a laktanyát környezetileg tehermentesítik, továbbá bontási és irtási munkálatokkal mintegy 53 ezer négyzetméteren felszámolják a mára kialakult állapotot.

A területen közvilágítási hálózatot alakítanak ki, és 25 díszkandelábert is elhelyeznek várhatóan 2019 szeptemberéig. Ugyancsak a volt laktanya területén alakítják ki a regionális feladatokat is ellátó új család- és gyermekjóléti központot is. A beruházásra 508 millió forintot nyert a város.

Az összegből teljesen megújul a volt altisztképző és a zuhany-mosókonyha épülete. A kettő közötti zárt kispuskalőtér romos épületmaradványának helyére korszerű, új épületet emelnek. Így az 1100 négyzetméteres épületkomplexum alkalmassá válik az intézmény megnövekedett feladatainak ellátására. A projekt eredményeként 2019 júliusára a központ területén sport- és szabadidős tevékenységek végzésére is lehetőség nyílik.

Az egykori kis lovarda 1700 négyzetméteres épületének és környezetének megújítására 1,45 milliárd forint támogatást nyert a város. A projekt célja egy rendezvényhelyszín kialakítása, interaktív látogatóközponttal, vendéglátóipari egységekkel és szociális helyiségekkel. Emellett alapvető cél az örökségvédelmi értékek megőrzése és helyreállítása, amelyet építéstörténeti kutatási munka előz meg. A beruházás várhatóan 2019 augusztusában ér véget.

Elektromos töltőállomás is lesz

A Rudolf-laktanyában alakítják ki továbbá a város egyik elektromos autó-töltőállomását is, a másik kettő a Budai kapunál, illetve a Katona József téren lesz. A polgármester kiemelte: a laktanya környezetében is számos beruházás várható.

Az Izsáki út másik oldalán magántőkéből egy több mint kétszáz lakásos lakópark épül, a Széktói Stadionban atlétikai centrum létesül, a Pallasz Athéné Egyetem campusát a volt Izsáki úti kórház helyén építik fel, és már zajlik a volt fedett uszoda edzőkomplexummá alakítása.

A kecskeméti Rudolf-laktanya 2015. május 14-én. Idén ősszel kezdik meg az évek óta használaton kívüli régi városi uszodaépület multifunkciós edzőcsarnokká történő átalakítását, valamint a Rudolf-laktanya sportcélú fejlesztését Kecskeméten. A XIX. század végén épült egykori honvéd, később szovjet laktanya több épülete is műemléki védettség alatt áll. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Több sikeres pályázatnak köszönhetően újabb fejlesztések kezdődhetnek a Homokbányán is – hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia. Otthon épül fiatal felnőtt autisták, valamint enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők nappali ellátására. A 2018 nyarára elkészülő 48 személyes intézmény létrehozására a kecskeméti önkormányzat 351 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

A volt szovjet lakótelepen bölcsőde is épül. A város a beruházás teljes összegét, 357 millió forintot szintén a TOP keretében nyerte el. A 2018 nyarára elkészülő 700 négyzetméteres épületben 4 csoportszobát és szociális helyiségeket alakítanak ki. A létesítmény érdekessége a hatalmas, katicát formázó közösségi tér. A pályázatnak köszönhetően új bútorokat, fejlesztőeszközöket és játékokat is vásárolhatnak.

A Zöld város kialakítása a Homokbányán elnevezésű pályázatra 800 millió forintot nyert a város. A projekt során a környezettudatosság jegyében egy gondozott, ligetes városrészt alakítanának ki.