Hóvihar tombolt Bulgáriában is

Bulgária északkeleti részén települések százain nincs áramszolgáltatása - közölte a helyi polgárvédelem.

A szél méteres hótorlaszokat emelt a Duna menti Rusze és Szilisztra településeknél, valamint Sumen, Razgrad és Targoviste városoknál. A keleti Várnában zárva van a legjelentősebb bolgár fekete-tengeri kikötő és a repülőtér.

Az ország többi részén legfeljebb óránkénti 40 kilométeres sebességgel lehet közlekedni az utakon – közölte a Liljana Pavlova regionális fejlesztési miniszter.

Bojko Boriszov leköszönő kormányfő felszólította a lakosságot, hogy a hétvégén – ha teheti – ne utazzon.

A hatóságok riasztást adtak ki a szombattól keddig, ebben az időszakban mintegy mínusz 20 Celsius-fokos hidegek várhatók.

Pénteken mínusz 7-10 fokot mértek, de ez sok helyütt nem akadályozta meg, hogy az emberek a vizek mentén ne ünnepeljék meg a vízkeresztet. A szokások szerint ilyenkor bátrabbak vízbe ugranak, hogy egymással versengve kihalásszák a vízbe dobott keresztet.

Így történt ez az ország középső részén fekvő Lakoferben is, ahol hagyományos öltözetet viselők előbb körtáncot lejtettek a Tundja folyó partján, majd a jeges vízbe vetették magukat. A keresztet a legfiatalabb résztvevő, egy tízéves fiú hozta ki a vízből.