Senkinek nem kell az utcán éjszakáznia

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen az utcán éjszakáznia – jelentette ki Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára rendkívüli sajtótájékoztatón.

Mint mondta: időben felkészítették az ellátórendszert. Ez november 1-jére megtörtént. Valamennyi pénzügyi támogatás rendelkezésre áll, mely lehetővé teszi a krízisidőszak kezelését. Ennek egyik eleme a kapacitásoknak a bővítése. Átlagban 9600 férőhely áll rendelkezésre, melyet 8-9 milliárd forintból finanszíroz a kormány. Mindezt további 1500 férőhellyel bővítik.

A tapasztalatok azt mutatják, ez a leghidegebb időszakokon is elég ennyi férőhely – mondta.

Arra kérnek mindenkit, menjen be fedett szálláshelyre a saját egészsége érdekében. Van elég férőhely, senkinek nem kell az utcán tölteni az éjszakákat – ismételte meg.

A másik fontos  elem az utcai szociális munka megerősítése. Jelenleg 83 utcai szociális szolgálatot támogatnak. A kormány 540 millió forintot biztosított számukra.

A harmadik elem a diszpécserközpont megerősítése, melyre 460 millió forintot fordítanak. Ezek folyamatos ügyeletet tartanak, információt gyűjtenek az utcán lévőkről, segítik a kapacitások jobb kihasználását.

A hajléktalanokat ellátó rendszer felkészült – szögezte le Czibere Károly.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára elmondta, az országos rendőrfőkapitány, valamint a belügyminiszter utasította a rendőröket, polgárőröket és polgármestereket, hogy különösen figyeljenek oda a településükön egyedül élő, rászoruló, idős emberekre.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára közölte, a Magyarországra irányuló földgázszállítás folyamatos, nyomáscsökkenést nem tapasztaltak, és erre vonatkozó előrejelzés sem érkezett a partnerszolgáltatóktól.