Hülyét csináltál belőlünk - Üzenték Vonának Veszprémből

Megalázta a Jobbik támogatóit, és - idézem: "hülyét csináltál belőlük" - ezt írta a Jobbik egyik ismert Veszprém megyei politikusa Vona Gábornak címezve. A korábbi Veszprém megyei elnök az elmúlt hónapok jobbikos fordulatára utalt, például a hanuka alkalmából írt köszöntőlevélre. A Jobbik vezetése szerint nincs feszültség a párton belül.

Köszönöm, hogy hülyét csináltál belőlünk és megaláztál minket – ezt üzente Vona Gábornak a Jobbik Veszprém megyei politikusa az interneten. Orbán Imre közösségi oldalán tette közzé a posztot arra reagálva, hogy a Jobbik elnöke levélben üdvözölte a hazai zsidó közösséget hanuka alkalmából.

Vona Gábor köszöntésére Köves Slomó nyílt levélben válaszolt. Azt írta: az üdvözlet meglepte és zavarba hozta, a Jobbik ugyanis számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a hazai zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak.

A rabbi felidézte a Jobbik alelnökének egy 2012-es parlamenti felszólalását, amelyben azt követelte: vizsgálják meg, hogy a zsidó származású képviselők milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Köves Slomó kitért Vona Gábor 2013-as nyilatkozatára is. A pártelnök akkor a Kurucinfónak nyilatkozta, hogy – idézzük – ha kiderülne, hogy zsidó vagyok, akkor lemondanék a Jobbik elnöki tisztségéről.

Mocskos zsidó, mocskos zsidó!!! – A párt tüntetésein korábban ehhez hasonló antiszemita rigmusok is elhangoztak.

Eladták magukat

A veszprémi jobbikos politikus szerint a párt követői feláldozták az egzisztenciájukat és felégettek maguk mögött minden hidat, amikor csatlakoztak a párthoz és gárdisták lettek. Orbán Imre azt is megjegyzi, hogy mostanra a pártelnök zselézett hajú, női ruhába öltözött tanácsadókra hallgat. A politikus közösségi oldalán felidézte Vona Gábor néhány korábbi zsidóellenes megnyilvánulását is. Például azt, hogy Bethlen János műsorvezetőt a Nap-kelte című műsorban elküldte Izraelbe, amikor arról érdeklődött, hogy: mit tanácsol a Jobbik szavazóinak, elmenjenek-e egy holokauszttagadó eseményre.

Én inkább Önnek tanácsolnék valamit. Hogyha Önt ennyire izgatja meg foglalkoztatja ez a zsidó kérdés, akkor költözzön ki Izraelbe, ott reggeltől-estig lehet ezzel a kérdéssel foglalkozni. De ez itt Magyarország és én egy magyar pártnak vagyok az elnöke, had foglalkozzak már én Magyarországgal, meg a magyar emberekkel – mondta akkor Vona Gábor.

A Jobbik vecsési szervezete egyenesen elhatárolódott saját pártelnökétől a hanuka alkalmából írt üdvözlő levél miatt. Ők is a közösségi oldalon nyilvánítottak véleményt. A bejegyzés trágár szavak nélkül így szól: “A vecsési Jobbik nem üdvözli a zsidóságot hanuka alkalmából. Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik.”

A párt vezetése nem érti a megyei szervezetek kifakadását – ezt mondta a párt szóvivője. Mirkóczki Ádám szerint a Jobbik változó politikai irányvonalát már másfél évvel ezelőtt jelezte Vona Gábor.

Alapszabály-ellenes esemény, viselkedés vagy megnyilvánulás történt. Ott a Jobbik megfelelő testületei el fognak járni. Mint például a vecsési szervezet és az az ominózus Facebook-poszt. Más esetekben pedig megvizsgálják, hogy kell-e valamilyen eljárást indítani. Jelenleg ennyiről tudok beszámolni, de ezek nem befolyásolják sem Vona Gábor, sem a Jobbik politikáját – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A politikus szerint egyébként nincs feszültség a Jobbik felsővezetése és a helyi szervezetek között, a vecsési és a veszprémi eset csak két kiragadott példa.