Majtényi László megfelel az MSZP feltételeinek

Az MSZP szerint Majtényi László alkotmányjogász, korábbi ombudsman államfőként nemcsak egyetlen párt szavazóit tudná képviselni, hanem az egész országot.

Az ellenzéki párt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Elnököt a köztársaságnak! csoport a jogtudóst nevezte meg államfőjelöltjeként.

Az MSZP úgy fogalmazott, hogy Majtényi László a magyar közélet kiemelkedő alakja, olyan ember, aki tudományos és közéleti munkásságával egyaránt bizonyította elkötelezettségét a demokratikus jogállam és a hatalom nélküliek képviselete mellett.

“Majtényi László ombudsmanként az állampolgárok egyéni jogait, biztonságát és szabadságát védte a mindenkori hatalommal szemben, jogtudósként generációk kezébe adott fontos tudást” – írták, hozzátéve: a jogtudós az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökeként olyan civil szervezetet épített fel, amely “az alkotmányosság egyik legfontosabb védelmezője a magyar nyilvánosságban”.

A szocialisták álláspontja szerint Magyarországnak nem érdeke egy olyan elnök megválasztása, aki “az elkövetkező öt évben ismét csak bólogatva, értékeket és elveket feladva asszisztál az Orbán-kormány minden lépéséhez – legyen szó korrupcióról, a demokrácia felszámolásáról, vagy emberek millióinak jogfosztásáról. Áder János ezért nem alkalmas az elnöki pozícióra”.

Majtényi Lászlót viszont olyan embernek tartják – tették hozzá -, aki államfőként nemcsak egyetlen párt szavazóit, hanem az egész országot tudná képviselni, ezért megfelel az MSZP feltételeinek.

Azt írták, az Elnököt a köztársaságnak! csoport jelöltje “széles társadalmi támogatottsággal rendelkezik, és tiszteletre méltó civilek kezdeményezik a megválasztását”.

Fontosnak nevezték, hogy amennyiben Majtényi László vállalja a jelölést, a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus ellenzéki pártok egységesen felsorakozzanak mögötte. Az MSZP ebben az esetben “a lehető legrövidebb időn belül, a szükséges egyeztetések után kialakítja végső álláspontját” – olvasható a közleményben.

Az Elnököt a köztársaságnak! csoport levelét a szervezők mellett 38-an írták alá, köztük Bruszt László és Ferge Zsuzsa szociológus, Göncz Kinga korábbi külügyminiszter, Heller Ágnes filozófus, Iványi Gábor lelkész, Kéri László politológus, Parti Nagy Lajos író, valamint Petschnig Mária Zita közgazdász.