Spöttle: A félelem fogja uralni a szilvesztert

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint érdemes lenne kerülni a nagy utcabálokat és a nagy tömegeket.

Ez egy olyan szilveszter lesz, amit a félelem fog meghatározni – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szakértő szerint igyekszik a német politika azt sugallni, hogy szilveszter van, és minden normális, de valójában bezárjuk magunkat. Németországban például mindenhol rendőrök vannak és páncélautók azért, hogy a polgárok biztonságban érezhessék magukat. Ezzel csak egy probléma van: a valódi ok nem kerül megszüntetésre.

Rendőrök ügyelnek a biztonságra Madrid belvárosában. (MTI/EPA/Emilio Naranjo)

Georg Spöttle nem tartja kizártnak, hogy a tavalyi kölni erőszakhoz hasonló események idén is megismétlődhetnek. Az akkori történések abból adódtak, hogy a migránsok keveredtek a tömeggel. Bár most letettek betonelemeket, így kamion nem fog tudni a tömegbe hajtani, de a migránsok keveredni fognak a helyiekkel, és aki nőket akar fogdosni, az el tudja majd követni tettét.

Bár a nagyobb utcabálok helyszínén mindenkinek átvizsgálják majd a táskáját, de egy nő molesztálásához nincs szükség semmi olyan eszközre, ami kiszűrhető lenne – magyarázta a szakértő.

Ha lehet, kerüljük

Spöttle azt javasolja, érdemes lenne kerülni a nagyon nagy utcabálokat, a nagy tömegeket.

„Ha mindenki otthon maradna, az Iszlám Állam dörzsölné a tenyerét, hogy senki nem mer kimenni az utcára. Ki kell menni. A kulturált klubokba, szórakozóhelyekre érdemes elmenni, de a nagy tömeget érdemes lenne kerülni” – nyilatkozta a biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban.