Földi: a NATO-nak megszűnt a funkciója

A német politikai vezetés egy olyan zsákutcában leledzik, mely csak akkor oldható föl, ha azt mondja, ennyi volt, köszönöm szépen, és lelép a porondról – jelentette ki Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: nem lehet tovább folytatni az „elmismákoló” politikát. Ez nem hatékony sem a tömegek, sem a védelem szempontjából. A rendvédelmi szervek ma nem tudnak a kihívásokkal szembefordulni, hiszen miközben azt mondjuk, Európában béke van, Európa háborúban áll. Beavatkozott ugyanis – a NATO-val – távoli országokban, melynek következménye, hogy tömegek érkeznek a kontinensre illegálisan, ez pedig a biztonságot alapvetően megkérdőjelezi.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini merénylőt azért nem tudták kiutasítani Németországból, mert a tunéziai fiúnak nem voltak papírjai. Akkor pedig mit keres Európában? – tette fel a kérdést.

Ilyen típusú ember Európában jelenleg mintegy kétmillió van – szögezte le.

Azt, hogy „háború van””, nem csak a német politika nem mondja ki, hanem a brüsszeli sem. Mindaddig, amíg ez nem történik meg, nem lehet hatékonyan védekezni – ismételte meg.

Hangsúlyozta: hetven éve a karácsonyi vásárokat nem rendőrök ezrei biztosították, nem építettek betonfalakat, nem volt páncélos jármű a Vörösmarty téren, mert akkor ugyan háború volt, de tiszták voltak a játékszabályok. Jelenleg mi békéről beszélünk, de a játékszabályok háborúra utalnak, mi pedig nem védekezünk megfelelően, ami teljes katasztrófa.

Szerinte 2016 másik nagy tanulsága a NATO szerepe. A katonai szervezetnek 25 éve, a varsói szerződés elhalásával megszűnt a funkciója. Egyrészt nem védi Európát, másrészt gerjeszti azokat a folyamatokat – Afganisztán, Irak -, melyekkel létrejön az ellenség az al-Kaida és az Iszlám Állam formájában.