Lezuhant az orosz védelmi minisztérium gépe

A Fekete-tengerbe zuhant vasárnap az orosz védelmi minisztérium katonákat, az Alekszandrov kórus tagjait, továbbá újságírókat Szocsiból Szíriába szállító repülőgépe.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette a szerencsétlenséget: a tárca közlése szerint a gép roncsait Szocsi térségében, a parttól másfél kilométernyire, 50-70 méteres mélységben találtak meg.

Budapest, 2003. április 5. Egy TU-154-es repülőgép a Ferihegyi Repülőtéren. MTI Fotó: H.Szabó Sándor

Egy TU-154-es repülőgép a Ferihegyi Repülőtéren. Illusztráció. MTI Fotó: H.Szabó Sándor

Újévi koncertre tartott egy katonai kórus

A gépen a védelmi tárca pontosított adatai szerint 92 személy utazott, 84 utas és 8 fős legénység. Az utasok között kilenc újságíró volt, a Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televízió, az NTV és a Zvezda televízió három-három munkatársa.

A gépen utazott az Alekszandrov együttes 64 zenésze is. A szíriai hmejmimi orosz légitámaszponton eredetileg vasárnap este 16 óra tervezett koncertet egyelőre nem mondták le.

2013-ban készült kép az orosz hadsereg Alekszandrov kórusának tagjairól. Fotó: EPA

Már folyik a vizsgálat

Az orosz Nyomozati Bizottság (SZK) nyomozói jelenleg tanulmányozzák az iratokat, és kihallgatják a szerencsétlenül járt Tu-154 felszállását előkészítő vezetőket, repülésirányítókat.

Kimerítő intézkedések folynak a történtek körülményeinek tisztázására – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője. A szerencsétlenség ügyében az SZK bűnvádi eljárást indított a légiközlekedés biztonságának megsértése címén.

Mentőhajók kutatnak az orosz védelmi minisztérium lezuhant Tu-154 -esének roncsai és az esetleges túlélők után Szocsi partjainál.. Fotó: EPA/Jevgenyij Reutov

A minisztérium a szocsi laktanyában operatív nyomozó csoportot állított fel az SZK katonai nyomozati osztályának és a Déli Katonai Körzet katonai nyomozóinak részvételével.

Szocsiban városi operatív törzset hoztak létre a tengerbe zuhant gép roncsainak felkutatására – közölte a mentőszolgálatok egyik vezetője. A szocsi hatóságok készek a szükséges segítséget megadni az elhunytak hozzátartozóinak – tette hozzá.

Megtalálták a roncsokat és egy áldozatot is

A szerencsétlenség színhelyén jelenleg a védelmi minisztérium négy hajója és öt helikoptere valamint több pilóta nélküli repülőgép tartózkodik, és további erőket terveznek bevetni a kutatási munkákba – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

epa05687863 Rescuers carry fragments and remains, found at the site of the Tu-154 plane crash near Sochi, Russia, 25 December 2016. According to media reports, a Tupolev-154 Russian airplane carrying at least 92 people disappeared from radar and crashed into the Black Sea after taking off from an airport in Sochi on 25 December. The plane which was flying to Latakia, Syria, was reportedly carrying 65 members of the Alexandrov Ensemble, eight crew members, nine Russian journalists as well as Russian civil activist, Doctor Yelizaveta Glinka (Doctor Liza).  EPA/YEVGENY REUTOV

Roncsdarabokat viszmek parta e lezuhan orosz katonai utasszállító mentésén dolgozók a szerencsétlenség helyszínéhez közel, a Fekete-tenger partján felvő Szocsiban. Fotó: EPA/Jevgenyij Reutov

A mentőszolgálatok a szocsi partoktól másfél kilométernyire megtalálták  az egyik áldozat holttestét, valamint személyi tárgyakat. Túlélőkről egyelőre nem történt említés. A holttestet kiemelték az egyik mentőhajóra – közölte Konasenkov vezérőrnagy.

Putyin folyamatos tájékoztatást kap

Az orosz államfő szóvivője szerint egyelőre nincs szükség arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök külön utasításokat adjon ki a Szocsinál lezuhant orosz katonai gép szerencsétlensége kapcsán.

Dmitrij Peszkov közölte, hogy Putyin folyamatos tájékoztatást kap a mentőszolgálatok munkájáról, a mentést koordináló Szergej Sojgu állandó telefonkapcsolatban áll az elnökkel a szerencsétlenség kapcsán.

Tu-154-es. Illusztráció. Fotó:EPA

„Esélyük sem volt a túlélésre”

Vasárnap reggel a TASZSZ a krasznodari terület mentőszolgálatának egy forrására hivatkozva jelentette, hogy eltűnt a radarképernyőről az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó repülőgépe röviddel azután, hogy felszállt Szocsiból.

Roncsdarabokat viszmek parta e lezuhan orosz katonai utasszállító mentésén dolgozók a szerencsétlenség helyszínéhez közel, a Fekete-tenger partján felvő Szocsiban. Fotó: EPA/Jevgenyij Reutov

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Tu-154-es típusú utasszállító a szocsi városigazgatásához tartozó Adler város repülőteréről szállt fel közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 40 perckor.

A Tu-154 fedélzetén tartózkodóknak gyakorlatilag nem volt esélye a túlélésre – mondta az Interfaxnak a mentőszolgálatok jól értesült munkatársa.