Lelőtték a berlini merénylet gyanúsítottját

Az olasz belügyminiszter sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy Anis Amrit lőtték le a rendőrök Milánóban.

Milánóban lelőtték a berlini merénylettel gyanúsított Anis Amrit – erősítette meg az olasz belügyminiszter.

Marco Minniti kevés részletet árult el a Milánó északi külvárosában péntek hajnalban történt lövöldözésről, de megjegyezte, hogy “lehetnek még fejlemények” az ügyben. ”Elmondta, Olaszországban a terrorizmus feletti kontroll erős. Ez tette számunkra lehetővé, hogy semlegesítsük a tunéziai férfit – jegyezte meg Minniti. Mint hozzátette, Amri tartózkodási helyének meghatározása az “olasz biztonsági erők rendkívüli együttműködésének” köszönhető.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő telefonon tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt Amri megöléséről. A német kormány köszönetet mondott az olasz hatóságoknak az intézkedésért. Gentiloni pénteken Rómában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a veszély továbbra is nagy, azt Amri halála után sem lehet alábecsülni. Berlin már jelezte, hogy keresi Amri feltételezett tettestársait.

Matteo Renzi volt olasz kormányfő a feltételezett berlini merénylővel kapcsolatos legújabb fejleményről a Facebook közösségi oldalon azt írta, hogy “az olasz biztonsági erők a világ legjobbjai”.

Igazoltatni akarták, amkor tüzet nyitott

Az ANSA olasz hírügynökség korábbi információi szerint Milánóban, egy igazoltatás során állították meg a gyalogosan közlekedő férfit, aki a hátizsákjából előkapott egy fegyvert és rálőtt az egyik rendőrre. Az egyenruhások viszonozták a tüzet.

A lövöldözés Milánó északi külvárosában, Sesto San Giovanniban, az ottani vasútállomás melletti parkolóban történt. A közelben lakók elmondták, hogy a hajnali órákban több lövést is hallottak, majd kinéztek az ablakon és egy férfit láttak a földön feküdni. Szemtanúk szerint az egyenruhások még megpróbálták Amrit újraéleszteni.

Az ANSA olasz hírügynökség úgy értesült, hogy a halálos lövést egy 29 éves szicíliai rendőr adta le, aki néhány hónapja került a rendőrséghez, és próbaidejét töltötte.

Kórházban ápolják a meglőtt rendőrt

A La Stampa úgy tudja, hogy Amri azt kiáltotta Allah akbar, mielőtt tüzet nyitott. A meglőtt járőr a vállán sérült meg, kórházban megműtötték, de a 36 éves egyenruhás nincs életveszélyben.

 

Az ujjlenyomatai alapján azonosították

Anis Amrit hajnali három órakor egy vasútállomás közelében akarták igazoltatni, amikor kitört a tűzpárbaj. Amrit az ujjlenyomata alapján azonosították.

A közmédia római tudósítója szerint ebben a városrészben él a milánói  muzulmán közösség nagy része. Elképzelhető, hogy egy ismerőséhez, rokonához tartott.

Milánó, 2016. december 23. Olasz rendőrök egy férfi izolációs fóliával letakart holtteste mellett, akit tűzharcban agyonlőttek Milánóban a 2016. december 23-ra virradó éjszaka. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint a lelőtt férfi a tunéziai Anisz Amri, akit azzal gyanúsítanak, hogy december 19-én teherautóval egy berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és több embert megölt, sokakat megsebesített. (MTI/AP/Daniele Bennati)

Olasz rendőrök egy férfi izolációs fóliával letakart holtteste mellett, akit tűzharcban agyonlőttek Milánóban a 2016. december 23-ra virradó éjszaka. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint a lelőtt férfi a tunéziai Anisz Amri, akit azzal gyanúsítanak, hogy december 19-én teherautóval egy berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és több embert megölt, sokakat megsebesített. (MTI/AP/Daniele Bennati)

Egy autó várt rá?

Az olasz hatóságok azt sem zárták ki, hogy egy másik vonatra akart átszállni és Dél-Olaszország, onnan pedig Tunézia volt a végső úti célja.

Sajtóértesülések szerint viszont a vasútállomásnál egy autó várt Anis Amrira. Ezt azonban a hatóságok nem erősítették meg – mondta el Sárközy Júlia.

Franciaországon át jutott el Milánóba

Holtteste mellett egy vonatjegyet talátak. Annak segítségével rekonstruálták, hogyan jutott el Berlinből Milánóba.

Amri a franciaországi Chambery-ből Torinón keresztül érkezett az észak-olaszországi nagyvárosba.

Milánó, 2016. december 23. Olasz rendőrök egy férfi holtteste körül, akit tűzharcban agyonlőttek Milánóban a 2016. december 23-ra virradó éjszaka. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint a lelőtt férfi a tunéziai Anisz Amri, akit azzal gyanúsítanak, hogy december 19-én teherautóval egy berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és több embert megölt, sokakat megsebesített. (MTI/AP/Daniele Bennati)

Sárközy Júlia, a közmédia római tudósítója szerint az olasz ellenzék emiatt máris a határok ellenőrzésének megerősítését, a schengeni szabályok felfüggesztését sürgeti.

A marokkói titkosszolgálat korábban figyelmeztetett a merényletre 

A mondafrique.com című portál információi szerint a marokkói titkosszolgálat (DST) két, szeptemberben és októberben elküldött levélben figyelmeztette a német hatóságokat arról, hogy merényletre készülhet a tunéziai Anis Amri, aki hétfőn a berlini karácsonyi vásáron kamionnal rontott a tömegbe.

A lap úgy tudja, a DST kinyomozta, hogy Amri tizennégy hónapja illegálisan tartózkodott Németországban, és Dortmundban az Iszlám Állam két veszélyes követőjével – egy orosz és egy marokkói állampolgárral – tartotta a kapcsolatot.

A berlini merénylet gyanúsítottja a szíriai háború kezdetét követően próbált Tunéziából a konfliktus területére menni. Később Olaszországban a hatóságok előállították és négy év börtönre ítélték, amikor Törökországba próbált utazni, hogy onnan megkísérelje az átjutást a háborús térségbe – írták.

A morocconewsworld.com információi szerint a marokkói hatóságok nem először figyelmeztették európai partnereiket az Iszlám Állam szimpatizánsaival kapcsolatos veszélyre. Példaként megemlítették, hogy a spanyol kormány a Marokkóból érkező információknak köszönhetően tudott felszámolni egy terrorista hálózatot, míg a francia biztonsági szervek fontos adatokhoz jutottak a (2015. novemberi) párizsi merénylet után Abdelhamid Abaaoudnak, a támadás európai koordinátorának hollétét illetően.