Na de ki az a Sevil Shhaideh?

Több mint kéthónapos titkolózás után, szerdán árulta el Romániában Liviu Dragnea, a december 11-i választásokat nagy fölénnyel megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, kit javasol maga helyett a miniszterelnöki tisztségre.

Bár a román sajtóban már potenciális jelöltek tucatjainak neve felmerült, a PSD-elnöknek sikerült mindenkit meglepnie azzal, hogy Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a posztra.

Sevil Shhaideh, közgazdász, volt regionális fejlesztési miniszter (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Sevil Shhaideh, közgazdász, volt regionális fejlesztési miniszter. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Az országos politikában ismeretlen 52 éves közgazdász-informatikus szokatlanul csengő nevét a PSD politikusai és koalíciós partnereik is csak most tanulják kiejteni – mondta el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a közmédia bukaresti tudósítója, Baranyi László.

Sevil Shhaideh a Romániában őshonos dobrudzsai, mintegy 60 ezres muzulmán kisebbségből származik. A román média szerint lánykori nevén Geambecnek hívták, egy konstancai orvossal kötött első házassága idején a Sumanariu nevet használta.

Származás, szakmai múlt és kapcsolatok

A tatár származású, muzulmán vallású politikusnő csaknem két évtizedig a Konstanca megyei tanács számítástechnikai osztályát, majd 2007-től 2012-ig az önkormányzati projektek vezérigazgatóságát vezette és az európai uniós támogatások lehívását irányította.

Onnan került a román fejlesztési tárcához, amit akkor Liviu Dragnea PSD-elnök vezetett. Az ő államtitkár volt, s amikor korrupciós ügyei miatt 2015 májusában Dragnae lemondott, fél évre át is vette a minisztérium irányítását – idézte fel Baranyi László.

A román médiában megszólaltatott volt kollégái rendkívüli munkabírású, nagy közigazgatási tapasztalattal rendelkező “igazi profinak” írták le.

Jelenleg második férje, egy Romániában élő, állami intézményekben is foglalkoztatott szíriai üzletember, Akram Shhaideh nevét viseli 2011-es házasságkötésük óta.

Bukarest, 2016. december 11. Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek az exit poll eredmények közzé tétele után Bukarestben 2016. december 11-én, a parlamenti választásokat követően. Az első becslések szerint az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező PSD fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Bukarestben 2016. december 11-én, a parlamenti választásokat követően. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

A román sajtó szerint második esküvőjén a Konstanca megyei tanács – időközben korrupcióért börtönbe zárt – volt elnöke, Nicusor Constantin és Liviu Dragnea is “násznagy” volt. Az állítólagos rokoni kapcsolatot Dragnea azzal cáfolta, hogy a muzulmánoknál nincs násznagy, és többedmagával “tanúként” volt jelen.

A jobboldali ellenzék szerint Shhaideh személyében Dragnea egy “bábra” bízta a kormányt, és egyedüli szempontja az volt, hogy ellenőrizni tudja, mert attól tart, hogy a PSD egy kevésbé lojális politikusa túlságosan nagy hatalomra tenne szert ebben a tisztségben.

Dragnea nem adja fel

Dragnea egyébként nem is titkolta, hogy – az európai és hazai szokásjog alapján – szerinte egy 47 százalékos választási győzelem után pártelnökként őt illetné meg a miniszterelnöki tisztség.

Ahogy fogalmazott:  „egy igazságtalan bírói ítélet és egy alkotmányellenes törvény egyelőre megakadályozza őt abban, hogy magának követelje a posztot”. Csak azért állt elő más javaslattal, mert „nem akart egy törvénysértő kinevezést kierőszakolni”.

A PSD elnöke ugyanakkor arra figyelmeztette az államfőt, hogy a PSD-ALDE kormánykoalíciónak nem lesz több javaslata, és ha Iohannis nem hajlandó Shhaidehnek kormányalakítási megbízást adni, “másutt” (feltehetően az alkotmánybíróságon) fognak találkozni.

Klaus Iohannis roman államfő (b) és Liviu Dragnea, a 2016. december 11-i romániai választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kezet fog a kétoldalú kormányalakítási konzultációjuk kezdetén a bukaresti Cotroceni elnöki palotában december 21-én.  (MTI/EPA/Robert Ghement)

Később egy sajtóértekezleten Dragnea azt is megjegyezte: „hátizsákjában hordja a kormányfői botot és még nem vetette tűzre, mert nem tudni, mit hoz a jövő”.

Bírósági ítélet akadályozza Dragneát

Dragnea kormányfői ambícióit egy jogerős elmarasztaló ítélet törte derékba. Áprilisban ugyanis jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott, az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Erre utalva Klaus Iohannis államfő már a választási kampány előtt kijelentette, hogy nem fog jogerősen elítélt, vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikusnak kormányalakítási megbízást adni.