Putyin terrorellenes nemzetközi együttműködést akar

Vlagyimir Putyin, orosz elnök ismételten terrorellenes nemzetközi összefogást sürgetett az ankarai és a berlini terrortámadást követően kedden, Moszkvában.

“Az együttérzésünket kifejezve és a sebesülteknek mielőbbi gyógyulást kívánva ismételten emlékeztetünk arra, amit már sokszor felajánlottunk és most is felajánlunk, vagyis arra, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket a nemzetközi terror elleni harcban” – jelentette ki az elnök a biztonsági szervek alkalmazottainak napja alkalmából megtartott egyik rendezvényen. ”Csak így győzhetünk” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin, orosz államfő (MTI/AP/Szputnyik/Kreml/pool/Alekszej Druzsinyin)

Vlagyimir Putyin a nap folyamán korábban részvétét nyilvánította Angela Merkel német kancellárnak a berlini karácsonyi vásározók ellen indított kamionos támadás miatt.

Putyin elnök felszólította az orosz titkosszolgálatokat, hogy hozzanak pótlólagos intézkedéseket a “biztonság szavatolása érdekében Oroszországon belül és kívül”, és erősítsék meg az orosz külföldi képviseleteknek és azok munkatársainak a biztonságát. Utasította a biztonsági szerveket, hogy “partneri csatornákon keresztül fokozottabban működjenek együtt más országok különleges szolgálataival”.

Hétfőn Ankarában terrorista merénylő agyonlőtte Andrej Karlov orosz nagykövetet. Ugyanazon a napon egy kamionos támadó Berlinben a tömegbe hajtott, aminek következtében 12 ember meghalt és csaknem ötvenen sérüléseket szenvedtek.