Nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok összvagyona 0,36 százalékkal, 20 milliárd forinttal gyarapodott novemberben - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn az MTI-vel.

A szervezet tagjai az elmúlt hónap végén 5686 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A befektetési alapok esetében a tőkeáramlások eredője mínusz 14 milliárd forint lett. Tőkebeáramlás volt az abszolút hozamú, a részvény- és a vegyes alapoknál, a többinél a visszaváltások domináltak. A pénzpiaci alapok vagyona 0,6 százalékkal csökkent, ami a korábbi hónapokhoz képest mérsékelt csökkenés. A Bamosz szerint ez annak köszönhető, hogy a hazai likviditási és pénzpiaci alapoknál novemberben tőkebeáramlás történt.

A kötvényalapokból közel 8 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők. Ez elsősorban a rövid futamidejű kötvényeknek tudható be, ahonnan csaknem 10 milliárd forintnyi tőkét vontak ki, míg a hosszú futamidejű kötvényekből 1,7 milliárdnyit. A szabad futamidejű kötvényekbe 3,6 milliárd forint tőke áramlott. A kötvényalapok összvagyona a hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 0,7 százalékkal lett kevesebb. A vegyes alapokba 1,9 milliárd forintnyi tőke áramlott, ami elsősorban a kiegyensúlyozott alapoknak köszönhető. Hozzátették: a hozamok nem alakultak kedvezően, így a vagyon ebben a hónapban stagnált.

A részvényalapokba 2,2 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamok ezen valamelyest javítottak, így a részvényalapok vagyona 1 százalékkal gyarapodott. A tőkevédett alapokból 12,2 milliárd forintnyi tőke távozott, amin a hozamok némileg tompítottak, de a vagyoncsökkenés így is 2,8 százalék. Az abszolút hozamú alapokba 7,5 milliárd forint friss tőke érkezett, amihez a hozamok nem tettek hozzá, így a vagyon 0,9 százalékkal nőtt.

A származtatott alapok esetében a visszaváltások és az értékesítések egyensúlyban voltak, de a hozamok nem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás idén először negatív tartományba került (mínusz 3,4 százalék). A kategória vagyonváltozása azonban az év eleje óta így is meghaladja a 100 százalékot. Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban hosszabb idő után először a visszaváltások felülmúlták az értékesítéseket: ennek nagysága 3,5 milliárd forint volt. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a kategória vagyonváltozása pozitív lett.

Az árupiaci alapoknál a kategória méretéhez képest jelentős, 1,3 milliárd forintos tőkebeáramlás történt. A hozamok kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 7,1 százalékkal növekedett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében tőkebeáramlás volt, és a hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon 2,4 százalékkal gyarapodott.

A Bamosz összeállítása szerint 2016 a befektetési alapok vagyona szempontjából a stagnálás éve volt, az egész év során szűk sávon belül mozgott az alapokban kezelt vagyontömeg. A kategóriákon belül viszont jelentős átrendeződés történt: a pénzpiaci és garantált vagyon zsugorodott, az ingatlan- és a származtatott befektetési alapoknál lévő viszont nőtt. A Bamosz 26 tagja összesen több mint 8600 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 5600 milliárd forintot befektetési alapokban.