Kamion rohant egy karácsonyi vásárba Berlinben

Kilenc ember halt meg és sokan megsebesültek hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban, amikor a tömegbe hajtott egy lengyel rendszámú teherautó - közölte a német főváros rendőrsége a Twitteren. Valószínűleg terrortámadás érte a német fővárost. A berlini rendőrség őrizetbe vett egy embert, akinek állampolgárságáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. A teherautóban egy halottat találtak, az ő személyéről se rendelkezünk megerősített információkkal. Ha bárki érdeklődni szeretne ismerőse, rokona után, vagy információval rendelkezik, Magyarország Berlini Nagykövetségén teheti meg. Az ügyeleti telefonszám: 0049-172-3233-930

Az eset Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál történt, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron, röviddel 20 után.

Teherautó hajtott a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban. Fabrizio Bensch/Reuters

Teherautó hajtott a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban. Fabrizio Bensch/Reuters

A tűzoltóság szóvivője a helyszínen az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy sok súlyos sérült van.

A Bild című lap szerint legkevesebb 50 ember sebesülhetett meg. Egy rendőrségi szóvivő a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy valószínűleg terrortámadás történt.

Elkapták az elkövetőt 

A merénylet után a teherautó sofőrje elmenekült a helyszínről, de rendőrségi források szerint elfogták már. Meg nem erősített sajtóhírek szerint egy pakisztáni származású férfit fogtak el a rendőrök.

Az elkövető mellett ülő személy életét vesztette. Halálának oka egyelőre ismeretlen, a közösségi médiában több helyen felröppent a hír, hogy a kamion eredeti, lengyel sofőrjéről lehet szó.

Drámai a helyzet

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne terjesszenek híreszteléseket. Angela Merkel német kancellár kormányszóvivőjén keresztül együttérzését fejezte ki a támadás miatt a Twitteren – hozzátette: ha valóban merénylet történt, az bizony szimbolikus erejű, a feltételezett terroristák ugyanis egy karácsonyi vásárt választottak célpontjukul.

Az M1-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Georg Spöttle elmondta, hogy egész Berlinre kiterjesztették a terrorfenyegetettség veszélyét, méghozzá indokoltan, hiszen ha valóban terrortámadás történt, akkor a korábbi példák alapján feltételezhető, hogy az efféle támadások megismétlődhetnek – ráadásul azért is eshetett egy ilyen karácsonyi vásárra a választás, mivel az efféle, rengeteg gyanútlan, szórakozni vágyó embert tömörítő helyszínek nagyon puha célpontnak bizonyulnak.

Nem tudni, van-e magyar áldozat 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóreferense az M1-en elmondta: a hatóságok a halálos áldozatok és a sérültek állampolgárságával kapcsolatban még nem tudnak tájékoztatást adni.

Ha bárki érdeklődni szeretne ismerőse, rokona után, vagy információval rendelkezik, Magyarország Berlini Nagykövetségén teheti meg. Az ügyeleti telefonszám: 0049-172-3233-930 

A Facebook közben bekapcsolta a Safety Check funkcióját, amelyen a Berlinben tartózkodók tudják jelezni ismerőseiknek, hogy jól vannak.

Készültek rá 

A Die Welt című lap úgy tudja, hogy a hatóságokhoz az utóbbi napokban több értesülés eljutott egy berlini karácsonyi vásár ellen készülő támadásról.

Megtalálták a kamion tulajdonosát

Egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautósofőrnek köze lenne a berlini tragédiához. Szerinte a teherautót ellophatták.

“Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette” – mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, és egy ilyen tömegű ember aligha oldhat kereket a tömegben gázolás után. A vállalkozó utoljára hétfőn délben beszélt a teherautósofőrrel, aki Olaszországból szállított árut Berlinbe. A német fővárosban kellett maradnia, mert a teherautó kirakodását kedd reggelre halasztották.

Zurawszki azt mondta, hogy a német rendőrség már kapcsolatba lépett vele.

Csehország megszigorította a biztonsági intézkedéseket a városokban 

A cseh rendőrség azonnali hatállyal megszigorította mindazoknak a helyeknek az őrzését, ahol nagyobb tömegek tartózkodnak – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter késő este a Twitteren. A döntés reagálás a berlini merényletre.

Francia szolidaritás

Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy a “franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújta” – olvasható az Elysée-palota közleményében. A francia elnök “együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak”.