Orbán: zsúrpubis világ van Brüsszelben

A miniszterelnök arra a kérdésre, megvétózza-e valamelyik javaslatot, azt válaszolta: brüsszeliül azt tudja mondani, hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához.

Van két csatánk, az egyikben jól állunk, ez arról szól, hogy az Európai Unió határait meg kell védeni – jelentette ki Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök.

Hozzátette: immár a külső határvédelem elismert feladat. Pénzt ugyan nem adnak hozzá, de hagyják, hogy elvégezzük a munkát – jegyezte meg.

A másik ügyként a kvótaügyet említette. Mint mondta: a németek szét akarják osztani a túlnyomórészt gazdasági migránsokat. Az idén Olaszországba érkezetteket megvizsgálva kiderült, hogy a tíz legnagyobb küldő országból egyiket sem sújtja háború – hívta fel a figyelmet.

Az erőnk nagyobb, mint a méretünk

Az erőnk az nagyobb, mint a méretünk. Nem okosnak kell lenni, hanem állhatatosnak, tűrni kell a szúrós szemeket és a támadó nyilatkozatokat, de ezt eddig is jól bírtuk, ezek le fognak peregni – hangoztatta.

Beszélt arról is, hogy meg akarják tiltani a rezsicsökkentést. Brüsszelben egy olyan szabályt akarnak, mely megtiltaná az országoknak, hogy államilag határozzák meg az energiaárakat. Szerinte lehet, hogy az erről való vita tavaszra marad.

Megemlítette azt is, hogy Ukrajna ugyan minden feltételt teljesített, mégsem adjuk meg nekik a vízumot.

Hozzá tud járulni az egység hiányához

Arra a kérdésre, hogy megvétózza-e valamelyik javaslatot, azt válaszolta: Brüsszelben zsúrpubis hangulatú világ, brüsszeliül azt tudja mondani, hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához.

Arra a kérdésre, mennyire elfogadott álláspont az unión kívüli táborok létrehozása, azt felelte: ezt korábban a patás ördögtől való gondolatnak nevezték. A korábban kiátkozott álláspontok azonban lassan közössé válnak, az ezt képviselő embereket pedig partnerekként üdvözlik.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mariano Rajoy spanyol kormányfő kezet fog az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt 2016. december 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mariano Rajoy spanyol kormányfő kezet fog az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2016. december 15-én (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)