Orbán: 2017 a lázadás éve lesz

A Fidesz igazi self-made történet. A Fidesz-sztori arról szól, hogy jön tíz-húsz-harminc srác valahonnan, fellázadnak, elegük van a világból, amely körülveszi őket, felhajtják a gallérjukat, és megcsinálják a saját történetüket – jelentette ki Orbán Viktor a 888.hu-nak adott interjújában.

Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Facebook

Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Facebook

A karakter az, ami nem tanulható. És ott a Fideszben erős karakterek kerültek egy közösségbe. Olyan emberek, akik csak magukra és egymásra számíthattak. Ezért van az is, hogy a Fidesz ma is modernebb, mint bármelyik jelenlegi vetélytársa – tette hozzá a miniszterelnök.

Trump self-made man

Amikor már éppen kezdenénk belemerevedni a dolgokba, akkor képesek vagyunk megrázni magunkat, körülnézni, hogy mi van a világban, olvasni, tanulni, érdeklődést mutatni a világ új dolgai iránt. Ez egy bizonyos szellemi izgalmat tart fenn nálunk, de mindez inkább a karakterből jön, semmint az iskolázottságból. S itt van valahol a most megválasztott amerikai elnökkel is valamiféle rokonság. Rajta is érezni ezt a self-made man mentalitást – mondta Orbán Viktor.

Úgy vélte Trump egy igazi amerikai, akivel közös hangot talált. Trump és csapata nem úgy néznek ki, mintha be akarnának iratkozni bármilyen tanfolyamra – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a karakteresebb, vagányabb politika ideje jön.

Arra a felvetésre, hogy a Politico szerint a jövő év Soros éve lesz, Orbán Viktor azt felelte: minden országban azon lesznek, hogy Sorost kiszorítsák. Ezt már most lehet érzékelni Európában.

Mikor lesz Volkswagenünk?

Arra a kérdésre, mikor lesz nekünk Volkswagenünk, azt válaszolta: ha bajor típusú gazdasági szerkezetet és stabilitást akarunk, akkor nekünk 12 ezer exportképességgel bíró kis- és középvállalkozással kellene rendelkeznünk. Valahol kétezerről indultunk, és úgy becsüljük, hogy most úgy 6 ezer környékén vagyunk.

Annak kapcsán, hogy Angela Merkel német kancellár betiltaná a burkát, elmondta: azt mondani, hogy bejöhetsz az országomba, majd megmondani, hogy mit hordhatsz, és mit nem, ezt józan ésszel nehéz felfogni. Becsületesebb dolog azt mondani, nem látlak szívesen, maradj kívül, mert előre látom, hogy mi lesz ebből.

A lázadás éve

A kormányfő azt is mondta: meggyőződése, hogy 2017 a lázadás éve lesz. Hogy ezt a lázadást aztán leverik-e vagy sem, az egy másik történet. Ausztriában egyelőre sikerült késleltetni. Olaszországban nem tudták leverni, Amerikában nem tudták leverni.

Horn volt a legkeményebb ellenfél, de legnagyobb történet Puskásé

Arra a kérdésre, ki volt a legkeményebb politikai ellenfele, azt válaszolta: Horn Gyula. Az önmagát túlélt, szívós szoci világ álneve Horn Gyula volt. Megtestesítette mindazt, amit le akartunk győzni, magunk mögött akartunk hagyni – fogalmazott.

Orbán szerint az, hogy legyőzte Horn Gyulát olyan volt, mint amikor „a tizennégy éves Egerszegi Krisztina csusszant be elsőként a két debella NDK-s úszónő között”.

A „legnagyobb történet” ugyanakkor szerinte Puskás Öcsié.

Tíz év múlva erősebbek és gazdagabbak leszünk

Kérdésre válaszolva elárulta, szerinte tíz év múlva erősebbek leszünk és gazdagabbak. (…) Mit üzen Amerika? Tegyük naggyá újra Magyarországot! – hangoztatta.

A teljes interjú elolvasható itt.