Fertőző agyhártyagyulladással kezelnek egy fiatalt Budapesten

Újabb fiatalt kezelnek fertőző agyhártyagyulladással a Szent László Kórházban. A 20 éves fiút az intenzív osztályon ápolják, állapota jelenleg is nagyon súlyos. Múlt héten egy fiatal gimnazista halt bele a fertőzésbe.

Fekete zászló leng annak az V. kerületi iskolának az épületén, amelynek egyik végzős diákja szerda reggel halt meg C típusú, vagyis fertőző agyhártyagyulladásban.

A fiú egyik évfolyamtársa szintén agyhártyagyulladás gyanújával került a Szent László Kórházba még szerdán, de róla kiderült, hogy rosszullétét csak egy téli vírusos fertőzés okozta, és már haza is engedték.

Újabb fiatalt kezelnek

Mint kiderült, a múlt héten újabb budapesti fiatalnál mutatták ki a laborvizsgálatok a fertőző agyhártyagyulladást. Őt az Egyesített Szent István és Szent László Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az intézmény osztályvezető főorvosa a Híradónak hétfőn elmondta: a fiatal állapota továbbra is súlyos, és még nem tudni, hogy életben marad-e vagy lesz-e maradandó károsodása. Jelenleg altatják és lélegeztetik.

Bobek Ilona szerint a klinikai képből és a laboreredményekből az látszik, hogy még zajlik a gyulladásos folyamat a betegnél, de azt nem tudta elmondani, hogy ez mennyi ideig tart majd és milyen irányba fog változni az állapota.

D__VG20070829001

Illusztráció. Fotó: MTI

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha…

Fertőző agyhártyagyulladásra utaló tünet lehet a csillapíthatatlan fejfájás, csillapíthatatlan hányás és extrém magas, 39-40 fokos láz.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz.

A csecsemők és a tizenévesek a legveszélyeztetettebbek

Póta György a Híradónak azt mondta: mint minden betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb, ugyanis a fertőző agyhártyagyulladás B és C törzse ellen is van védőoltás. A legveszélyeztetettebbek a csecsemők és a tinédzserek.

Aki csecsemőkorban kapott vakcinát, azoknál is ismétlőoltásra van szükség, 12-14 éves kor között úgy a B, mint a C típus ellen érdemes beoltatni a tinédzsereket – figyelmeztetett a szakember.

Végzetes kimenetelű lehet

Évente 30-50 gyerek kerül kórházba fertőző agyhártyagyulladással. A betegség rendkívül gyors lefolyású, és gyakran végzetes kimenetelű.

A kormány a megbetegedések számának csökkentése és elkerülése érdekében januártól ingyenessé teszi az agyhártyagyulladás elleni védőoltást a két év alatti gyermekeknek.