Megnyíltak a szavazóhelyiségek Macedóniában

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7 órakor Macedóniában, ahol az 1,78 millió szavazásra jogosult állampolgár a 123 fős törvényhozás új képviselőire adhatja le voksát.

A közvélemény-kutatások alapján a győzelemre az eddig is kormányzó, Nikola Gruevszki vezette, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) és koalíciója számíthat.

A szoros küzdelem sem kizárható, ugyanis a felmérések eredményeiben rendre 30 százalékos volt azok aránya, akik nem tudták még, hogy kire voksoljanak, vagy nem akartak a feltett kérdésekre válaszolni. A VMRO-DPMNE legnagyobb ellenfele Zoran Zaev pártja, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) által vezetett koalíció lehet.

Nikola Gruevszki a kampány során mintegy 70 ezer új munkahely létrehozását és a munkanélküliségi ráta csökkentését ígérte, míg Zoran Zaev kijelentette: ha hatalomra kerül, bebizonyítja a VMRO-DPMNE korábbi csalásait és visszaéléseit.

A választópolgárok 19 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatóak. A macedónok a legutóbb 2014. április 27-én járultak az urnák elé.

Alacsony részvétel

Egyelőre alacsony a részvétel a vasárnapi macedóniai előrehozott parlamenti választáson – 10 óráig a választásra jogosultak 9,49 százaléka adta le voksát.