Ezreknek adta vissza látását egy magyar orvos Afrikában

Ötéves missziót tervezett, de már 21 esztendeje dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Dr. Hardi Richárd orvos-szerzetesnek nyolcmillió páciense van.

Dr. Hardi Richárd orvos-szerzetes 21 éve dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nyolcmillió páciense van, egyetlen szemészként olyan helyekre és törzsekhez jut el, ahol korábban még nem járt szakorvos. A hiányos orvosi ellátás miatt a térségben rengeteg a szürkehályoggal küzdő felnőtt és gyerek.

Dr. Hardi Richárd munkájának, műtétjeinek köszönhetően több ezren nyerték vissza a látásukat, sokan 10-15 év sötétség után láthatták meg újra szeretteiket.

Fotó: procongo.hu

Fotó: procongo.hu

Dr. Hardi Richárd a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmesélte, gyerekkorában öt évet Afrikában töltött, és mindig is visszavágyott. Amikor 1992-ben találkozott a Nyolc Boldogság Közösség katolikus szervezettel, amely Afrikában kórházat tartott fenn, nem volt kérdés számára, hogy visszamegy.

Máshogy tervezte 

1995-ben úgy indult Kongóba, hogy körülbelül öt évig marad. Egyre inkább azzal szembesült azonban, milyen óriási szükség van ott a missziós munkára.

A két Magyarország nagyságú, 5-6 millió lakosú megyében Dr. Hardi Richárd volt az egyetlen szakorvos. A betegek hosszú utat is hajlandók voltak megtenni, akár kamionok tetején utaztak, hogy felkeressék.

Az orvos Kongóban tartózkodása alatt átélt két háborút, 1999-ben sebészként is segített a sebesülteken. 2006-ban egy másik szemészeti centrumot is megnyitottak a kongói megyében.

Napi egy dollár sincs

Dr. Hardi Richárd beszélt arról is, hogy a gyengén fejlett országokban a vakság elsődleges oka a szürkehályog, mert nincs megfelelő orvosi ellátás, pedig ez egy könnyen operálható betegség.

Kongóban tb-rendszer sem működik, óriási a szegénység, családok tömegei élnek napi egy dollár alatti összegből.

A gyerekek között is magas a szürkehályogosok száma, amelynek részben vélhetően genetikai oka van, másrészt pedig a kismamák a terhesség első harmadában gyakran vírusos, lázas, maláriás betegséget kapnak el.

Jönne is, meg nem is 

Dr. Hardi Richárd közben azon is dolgozik, hogy helybélieket képezzen ki, valamint hogy a hatalmas méretű megyében még két centrum nyílhasson.

Ahogy mondta, szeretne hazajönni, de mindaddig Kongóban marad, amíg nem látja, hogy működik az ellátás, és nyugodt szívvel hagyhatja el az országot.