Lencsevégre kapták a ma 100 éves Kirk Douglast - még mindig igazi szupersztár

Az Oscar-díjas legenda járássegítő kocsival, de saját lábán sétálgatott Los Angelesben, egy nappal születésnapja előtt.

A december 9-én 100. születésnapját ünneplő Kirk Douglas viszonylag jó erőben van, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy saját lábán, egy divatos Ray Ban napszemüvegben sétálgatott a kertvárosban. A filmcsillag ápolónője kíséretében levegőzött, akinek láthatóan élvezte a társaságát, kedélyesen cseverésztek pihenésképpen.

 

Kirk nem olyan régen még egy cikket is irt a Closer Weekly magazinnak, melyben elárulta hosszú életének a titkát:

“Szerencsés voltam, hogy 63 évvel ezelőtt megtaláltam a lelki társam. Hiszem, hogy a csodás házasságom, és az átbeszélgetett éjszakáink segítettek abban, hogy mindent túléljek” – magasztalta az egekbe nejét, Anne Buydenst.

Douglas a New York állambeli Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt és bejutott az egyetemre, ahol birkózásban és színjátszásban jeleskedett, végül az utóbbit választotta. Elvégezte a drámaművészeti akadémiát, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

Kirk Douglas 1966-ban Budapesten. Fotó: MTI/EPA

Kirk Douglas 1966-ban Budapesten. Fotó: MTI/EPA

Drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. Több mint nyolcvan filmjében sikerült a beskatulyázást elkerülnie.

1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett. Az utolsó, az 1986-ban forgatott Kemény fickók után így humorizált: “Most, hogy elváltunk, talán szerencsésebb leszek és csinos lányokkal is játszhatok”. 1950-ben A bajnok című film ökölvívó figurájának megformálásáért jelölték először Oscar-díjra, majd még kétszer (A szörnyeteg és a szépség, 1953; A nap szerelmese, 1957).

Afféle kárpótlásként 1996-ban tiszteletbeli Oscar-díjat vehetett át. Az igazi hírnevet harmadik Oscar-jelölése hozta meg számára, amelyben a festő Vincent van Gogh-ot játszotta, majd olyan kasszasikerek következtek, mint a Stanley Kubrick által rendezett Spartacus (1959), a Telemark hősei (1965), az Őrjöngés (1978) vagy a Végső visszaszámlálás (1980).

2014. december 5-i felvétel Kirk Douglas amerikai színészről és feleségéről, Anne Buydensről Beverly Hills-i otthonukban, négy nappal Douglas 98. születésnapja előtt. A pár 1954-ben házasodott össze. (MTI/AP/Invision/Matt Sayles)

2014. december 5-i felvétel Kirk Douglas amerikai színészről és feleségéről, Anne Buydensről Beverly Hills-i otthonukban, négy nappal Douglas 98. születésnapja előtt. Fotó: MTI/AP/Invision/Matt Sayles

1955-ben saját produkciós vállalatot alapított, és megvette a Száll a kakukk fészkére című regényből készült színdarab jogait. A filmre viteli jogokat – érdeklődők hiányában – Michael fiának adta, aki hatalmas sikerű filmmel hálálta meg az apai nagyvonalúságot. Douglas kritikus szemmel tekint vissza pályájára, mintegy száz filmjéből csupán huszonötre büszke, számosat egyáltalán nem szeret.

Fiával, a szintén Oscar-díjas Michael Douglas-szel először 2003-ban, a Túl nagy család című filmben játszott együtt. Igazi családi mozi volt, szerepelt benne még egyik exneje és Cameron nevű unokája is.

Kirk Douglas, Michael Douglas és Cameron Douglas még 2003-ban. Fotó: FilmMagic

Kirk Douglas, fiával, Michael Douglasszel és unokájával, Cameron Douglasszel még 2003-ban. Fotó: FilmMagic

1989 óta pacemakerrel él, néhány évvel ezelőtti súlyos szélütése után volt ereje újból megtanulni járni és beszélni. Részt vesz jótékonysági eseményeken, blogot vezet az interneten, aranyszobrocskát ad át az Oscar-gálán. Az idei locarnói filmfesztiválra küldött videóüzenetében azon sajnálkozott, hogy személyesen nem lehet jelen, de hozzátette: “Talán jövőre!”.

Október közepén személyesen adta át kedvenc színészének és producerének a nevét viselő életmű-díjat, amelynek kitüntetettje történetesen legidősebb fia, Michael Douglas volt.


Kirk Douglas száz éves