A CDU-főtitkár szerint „a multikulti megbukott”

Szerdán véget ért, esseni kongresszusán menekültügyi szigorításokról hozott határozatot a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Az elnökség javaslatára ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott határozatban szerepel, hogy a CDU céljai közé emeli a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének bővítését és időtartamának meghosszabbítását, és az elutasított menedékkérők juttatásainak csökkentését. Hangsúlyozták: a társadalmi béke és a befogadott menekültek érdekében mindent meg kell tenni a védelemre nem szoruló menedékkérők távozásáért, az illegális migráció megállításáért, az uniós külső határ védelméért és azért is, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében segítsen a nemzetközi közösség.

Az Orientáció nehéz időkben című határozatban fontos célként jelölték meg újabb menekültügyi megállapodások kidolgozását – az EU-Törökország megállapodás mintájára – afrikai országokkal. A dokumentum szerint a kontinensen a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve befogadó központokat kell kiépíteni, amelyekbe vissza lehet szállítani a Földközi-tengerből kimentett embereket. Kiemelték: “nem szabad hagyni, hogy az embercsempészek döntsék el, ki juthat be Európába”.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke pártjának esseni kongresszusán 2016. december 6-án. (MTI/EPA/Rolf Vennenbernd)

Az elnökség határozati javaslatát ismertető szerdai beszédében Peter Tauber főtitkár kiemelte, hogy “a multikulti megbukott”, Németországban mindenkinek igazodnia kell a közös értékrendhez és jogrendhez. Ennek jegyében a párt állást foglalt amellett, hogy minden jogi lehetőséget ki kell meríteni a test egészét takaró muzulmán női öltözékek – például a burka – viselésének és a fiatalkorúak házasodásának tiltásáért, és nem szabad eltűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezzen “becsületkódexet, törzsi, vagy családi szabályokat vagy a saríát”, a muzulmán jogrendet.

A kongresszus a küldöttek javaslatára is elfogadott egy sor indítványt. Az egyik határozatban a CDU elítélte a júliusi törökországi puccskísérlet után történt jogsértéseket és az ankarai vezetést felszólította a menekültügyi megállapodás betartására.

A kongresszus egy kérdésben a párt vezetőivel szemben foglalt állást, a küldöttek szűk többséggel úgy döntöttek, hogy a kettős állampolgárság ügyében vissza kell állítani az úgynevezett opciós kötelezettséget, azt a szabályt, hogy a nem uniós vagy svájci bevándorlók Németországban született gyermekeinek választaniuk kell szüleik állampolgársága és a német állampolgárság között.

EPA/KAY NIETFELD

Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszus után tett nyilatkozataiban helytelennek nevezte a döntést és kijelentette, hogy a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) kezdeményezésére eltörölt opciós kötelezettség ügyében nem lesz változás. A CDU alapvetően ellenzi a kettős állampolgárság intézményét, de az SPD-vel kötött megállapodás egy csekély nagyságú csoportot érint és nincs szükség a visszavonására.

Angela Merkel a Phoenix országos köztelevízió kérdésére kifejtette, nem osztja azt az értékelést, miszerint a CDU az esseni kongresszus döntéseivel irányt váltott, a pártnak hátat fordító konzervatív, jobboldali érzelmű szavazók visszahódításáért jobbra tolódott. Mint mondta, mindig az embereket foglalkoztató, aggasztó ügyeket kell megoldani és lépésről lépésre kell haladni. Így míg tavaly a legfőbb megoldandó ügyek között például a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) megerősítése szerepelt a sok menedékkérő érkezése miatt, az idén az elutasított menedékkérők hazajuttatására kell összepontosítani.

Azzal kapcsolatban, hogy előző nap pártelnöki pályafutásának második legrosszabb eredményével, a küldöttek 89,5 százalékának támogatásával erősítették meg elnöki tisztségében további két évre, azt mondta, hogy az utóbbi időszak vitáihoz, feszültségeihez képest ez jó eredmény.

A pártot 2000 óta vezető politikust kilencedik alkalommal választották meg elnöknek, rendre egyedüli jelöltként, a legjobb eredményt 2012-ben érte el, amikor a szavazatok 97,9 százalékát szerezte meg, a leggyengébben pedig 2004-ben szerepelt, amikor a küldöttek 88,4 százaléka támogatta. Keddi pártelnöki beszámolójában azt hangoztatta, hogy pártjának Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia 2017 őszén, úgy kell majd küzdenie a baloldal győzelme ellen, hogy folyamatosan támadják jobbról.

A legfőbb cél annak megakadályozása, hogy az SPD kormányt alakíthasson a Baloldallal és a Zöldekkel – tette hozzá.

Mint mondta, nagyon sokan bíztatták elnöki munkájának folytatására, de ehhez támogatásra van szüksége. A választási küzdelem megvívásához “segítenetek kell nekem” – húzta alá Angela Merkel.

A CDU a kongresszus után tovább folytatja az egyeztetést a bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU). A tervek szerint a közös választási program alapjait februárban, a testvérpártok vezető testületeinek müncheni közös ülésén rakják le. Angela Merkel kongresszusi zárszavában kiemelte: a CDU/CSU egységes választási programja 2017 közepére készül el, és néppárthoz méltóan mindenkinek, a német társadalom valamennyi rétegének, csoportjának szól majd.