Már a Római Birodalomban is fertőzött a malária

Olaszország több régiójában fellelt, kétezer éves emberi maradványok elemzésével egy kutatócsoport megerősítette a malária jelenlétét a Római Birodalomban.

A genetikai bizonyítékokat három olasz temetőben talált csontvázak fogából nyerték ki. A temetők kora a Kr. u. 1-3. századra tehető

A genetikai adatok a kutatók szerint azért is fontosak, mert referenciapontként szolgálnak azzal kapcsolatban, mikor és hol volt jelen az emberben a parazita, emellett további információt nyújtanak az emberi betegség evolúciójáról is.

A szerzők kifejtik, sokféle írott emlék szól a maláriához hasonlatos lázról az ókori Görögország és Róma területén, de az ezekért felelős maláriafaj kiléte mindeddig ismeretlen volt.

A friss vizsgálat viszont megerősíti, hogy a keresett faj valószínűleg a Plasmodium falciparum, amely különféle ökológiai és kulturális közegben élőket fertőzött meg.

Maláriaparaziták lépnek ki egy vörösvérsejtből. (Fotó: Shutterstock)

Maláriaparaziták lépnek ki egy vörösvérsejtből. (Fotó: Shutterstock)

A súlyos és néha végzetes fertőző betegséget a parazitával megfertőzött szúnyogok terjesztik. A kór évente közel 450 ezer ember halálát okozza, többségük öt éven aluli gyermek.

A kutatók három, a Római Birodalom idejéből származó temetőben (Isola Sacra, Velia és Vagnari) 58 felnőtt és tíz gyermek fogát vették szemügyre. A parton elterülő Veliáról és Isola Sacráról ismeretes, hogy fontos kikötővárosok és kereskedelmi központok voltak. Vagnari a szárazföld belseje felé helyezkedett el, úgy hiszik itt temették el a római földbirtokokon dolgozókat.

Újfajta technikával apró DNS-töredékeket tudtak kinyerni a fogbélből. Ezekből aztán ki tudták vonni a mitokondriális DNS-t, és azonosították, melyik faj fertőzte meg az ókori lakosokat.

A használható DNS kinyerése igazi kihívás, mivel a paraziták elsősorban a véráramban és a szervekben (beleértve a lépet és a májat) tartózkodnak, amelyek az idő előre haladtával lebomlanak. A kutatók a P. falciparum mitokondriális genomjának több mint felét Veliában és Vagnariban eltemetett két egyénből nyerték ki.

A P. falciparum máig a leggyakoribb maláriaparazita a szubszaharai Afrikában, és a legtöbb halált okozó is.

Az eredményekről a Current Biology folyóirat számolt be.