Karhatalmi vezetők történeteit tette közzé a Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Az 1956-os forradalom után tevékenykedő karhatalmi vezetők történeteit teszi közzé hétfőtől a honlapján a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) - közölte Ötvös István, a bizottság tagja az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Ötvös István elmondta, több mint hatvan vezető történetét lehet elolvasni mától a www.neb.hu oldalán, a Tudástárban.

A részletekről szólva azt mondta, a forradalom alatt az államrendőrség és a hadsereg nem állt ugyan a forradalom mellé, de a hatalmat sem szolgálta ki, ezért már valószínűleg akkor felmerült a gondolat, hogy létre kellene hozni egy a párt uralmát szolgáló fegyveres testületet.

Végül november 4-e után kezdték el szervezni az úgynevezett Honvéd Forradalmi Ezredeket, amelyek a fegyverrel bevonuló szovjetek mellett szolgálták az újonnan felépülő rendszert. Ezek a karhatalmi ezredek együtt járőröztek a szovjetekkel, valamint felderítő csoportokat hoztak létre, amelyek beépültek a forradalmárok közé, a munkahelyekre, és onnan jelentettek.

A Kádár-rendszer megszilárdulása után, 1957 tavaszán már elkezdték felszámolni a karhatalmi ezredeket, de a személyi aktákban maradt nyoma a tevékenységüknek, sőt maguk a karhatalmisták is megírták, mi tettek. Ezért tudják nyilvánosságra hozni a történeteket – fűzte hozzá Ötvös István.