Európa asztalára tenné a magyar kisebbségek ügyét Szili Katalin

Nyugodtan az Európai Unió elé lehet vinni a nemzeti kisebbségek jogainak kérdését – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. A politikus hangsúlyozta, a nemzetiségi autonómia sosem, azonosítható a szeparatizmussal.

Brüsszel semmit nem tesz az őshonos európai kisebbségek jogaiért, az Európai Bizottság a nemzetiségek, nemzeti kisebbségek kérdését gyakorlatilag áttolta az Európa tanács parlamenti közgyűlésére. Itt születtek olyan döntések, amelyek kapaszkodót jelentenek az európai államok részére, de nem kötelezettséget – mondta Szili Katalin határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin MTI Fotó: Rosta Tibor

Szili Katalin MTI Fotó: Rosta Tibor

Mintha elfújták volna

A politikus szerint Magyarország szomszédjai uniós felvételük előtt átestek a kisebbségeik helyzetével foglalkozó vizsgám. Akkor mindenkiben megvolt az igyekezett, de amint az említett államok az EU tagjaivá váltak, ezt mintha elfújták volna. Magyarországnak tehát az unió elé kell tudnia tennie, hogy nincs megoldva Európa őshonos nemzeti kisebbségeinek az ügye.

Európa polgárainak 85 százaléka tartozik az úgynevezett tituláris nemzetekhez, vagyis a többségi társadalmakhoz, 10 százaléka kisebbséghez, 5 százalék pedig migráns. Érdekes, hogy utóbbi csoporttal Európa behatóan foglalkozik, a 10 százalék kérdését – ami több mint 50 millió ember – azonban nem kezeli, még közvetíteni vagy kereteket adni sem hajlandó.

Európának különbséget kellene tennie a bevándorlók, ideiglenes otthont keresők és azok között, akik a világon semmi mást nem szeretnének, csak azt, hogy a szülőföldjükön maradhassanak – mondta miniszterelnöki megbízott.

 

Az autonómia nem elszakadást jelent

Szili Katalin hangsúlyozta, az autonómia sosem, és kifejezetten nem azonosítható az elszakadással, szeparatizmussal. Mindig azt jelenti, hogy egy többségi társadalmon belül van egy közösségnek saját joga, ami az európai szubszidiaritás elvének is legteljesebb mértékben megfelel. Mivel ez Európában ez bevett dolog, a kérdés nyugodtan az asztalra tehető, hiszen az a többségi társadalomnak is jót tesz.

Ehhez az a felismerés is szükséges, hogy meg kell haladni a XX. század egymásnak feszüléseit  – tette hozzá.

A magyar jelöltek támogatására buzdít a miniszterelnöki megbízott

December 5-e, a 2004-es népszavazás évfordulóján különösen az “összefogásra figyelmeztet” – írta délután közleményében Szili Katalin. Kiemelte: a nemzet mindenekfelett álló érdeke, hogy az erdélyi magyarság erős képviselettel rendelkezzen az elkövetkező időszakban Románia parlamentjében. Ehhez szükséges, de – mint írta – “nem elégséges” lépés volt, hogy egy magyar listára lehessen szavazni.

Az érdekek együttes képviselete és egységes álláspont érdekében az európai gyakorlatnak is megfelelő autonómia kérdésében a több mint egy éve Kolozsváron megkezdett egyeztetést a politikai, társadalmi szervezetekkel tovább folytatja a kormány. Ugyanezen közös cél érdekében kérik Erdély magyarságát is, hogy a vasárnapi választáson támogassák a magyar listát, a magyar jelölteket.