Csak időt nyert Ausztria?

A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen nyerte a leadott szavazatok 51,68 százalékával az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott, megismételt második fordulóját. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint bár Norbert Hofer nem nyert, az Osztrák Szabadságpárt alulmaradt, de még mindig a legnépszerűbb politikai erő Ausztriában. A 2018-as választást pedig jó eséllyel meg is nyeri majd.

A voksolás előtt a közvélemény-kutatási adatok szerint a küzdelem teljesen kétesélyes volt, hol egyik, hol másik jelölt vezetett a mérések szerint. A zöld párti jelölt győzelméhez végül főként az kellett, hogy érvényesülni tudott a „mindenki egy ellen” politika – állapította meg Törcsi Péter.

Alexander Van der Bellen. EPA/FLORIAN WIESER

Működött a démonizálás

Emlékeztetett: az összes „komolyan vehető”, hagyományos és kevésbé hagyományos osztrák politikai erő azért állt be Alexander Van der Bellen mögé, hogy meg tudja akadályozni a szélsőségesnek bélyegzett politikai jelölt győzelmét.

Az új elnök kampánycsapata és az őt támogatók mindent elkövettek a kampányban azért, hogy démonizálják ellenfelüket. Sorra hangzottak el olyan vad vádak, amelyek nem bizonyultak igaznak – mutatott rá.

Túl hosszú volt

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója úgy vélte, sem a jelölteknek, sem a választóknak nem tett jót, hogy ennyire hosszan elnyúlt kampány a korábbi szabálytalanságok miatt.

Nem véletlen, hogy több osztrák is azt nyilatkozta a választások után, annak örül a legjobban, hogy végre vége van ennek az őrületnek. Ausztria végre lekerül a világ vezető híroldalainak és csatornáinak címlapjáról, ahol eddig nem túl pozitív kontextusban szerepelt.

Ez csak a kezdet?

A frissen megválasztott államfő győzelmi beszédében azt hangsúlyozta, minden osztrák elnöke szeretne lenni és a nemzeti egység a legfontosabb számára. Norbert Hofer is arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek nem szabad a politikai megosztottság mentén élniük az életüket. Az új elnök jelenleg kényelmes helyzetben van, hisz őt támogatták a hagyományos erők, nem lesz komoly összetűzése a nagykoalíció által vezetett kormánnyal és a parlamenti többséggel sem. Ez azonban csak rövid ideig lesz így – hangsúlyozta Törcsi Péter.

Norbert Hofer. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Szerinte, bár Hofer nem nyert, az Osztrák Szabadságpárt alulmaradt, de még mindig a legnépszerűbb politikai erő Ausztriában. A 2018-as választást jó eséllyel meg is nyeri majd, ha addig nem történik nagy változás a belpolitikában. Van der Bellen ugyanakkor a kampányban többször kijelentette, megakadályozná egy radikális kormány megalakítását. Hogy mi történik majd, az csak a jövő zenéje – húzta alá.