Mindig hallja, de soha nem látja: ő a villamosok angol hangja

A 4-6-os villamos vonalán, a 2-es vagy éppen a 4-es metrón is Rachel Appleby mondja be a megállókat. A Kossuth Rádió Közelről című műsorában arról mesélt, hogyan lett a budapesti tömegközlekedés angol hangja, s azt is elárulta, melyik megállót a legnehezebb kiejteni egy angol anyanyelvűnek.

A külföldi turistákat tájékoztatja, de a budapestiek is jól ismerik a hangját, megszólal ugyanis a 4-6-os villamos vonalán, de hallhatjuk a 2-es vagy éppen a 4-es metrón is.

Rachel Appleby Észak-Angliában született, de már jó ideje Magyarországon él, és bár nagyon szépen beszél magyarul, egy-egy állomás nevével mind a mai napig meg kell küzdenie. Az ELTE angol szakán tanít, s véletlenül tudta meg, hogy a BKK angol női hangot keres a megállók bemondásához.

Rachel elmesélte, hogy a II. János Pál pápa megálló megjegyzése a név sorrendje miatt volt nehéz számára, a Puskás Ferenc Stadionba pedig még most is majdnem beletörik a nyelve.

Elárulta azt is, hogy a goodby köszönést mindig mosolyogva mondja ki, hiszen azt hallani lehet, ha valaki mosolyogva beszél.

Körülbelül háromhetente kell bemennie a stúdióba valamilyen új információt felmondani, például, ha javítás történik egy-egy vonalon.

Énekel, zongorázik, csellózik 

Mielőtt Rachel Magyarországra költözött, Londonban zenét tanult, majd egy zenei kiadónál volt marketinges.

Ha ideje engedi, munkája mellett most is hódol szenvedélyének, a zenének, zongorázik, csellózik, és egy kórusban énekel.

A tea nem az igazi 

Nagyon szereti a budapesti kulturális, azon belül is a zenei életet, imád a Fővám téri csarnokban vásárolni, átsétálni a Lánchídon vagy a Szabadság hídon, kirándulni a Pilisben vagy a Börzsönyben. Budapesten érzi magát otthon.

Ahogy elárulta, Magyarországon egyetlen dolog hiányzik csak számára: az igazi tea, valahányszor Angliába utazik, azt hoz magával.