Az életet jelenti a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház

A programokon résztvevőknek az életet jelenti a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház, mely az első olyan központ Romániában, ahol fogyatékkal élő fiatalokat foglalkoztatnak.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a Fogyatékkal élő emberek világnapjává december 3-át, azzal az üzenettel, hogy ők is ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint ép társaik. A nagyvilágban zajló eseményekhez csatlakozva évek óta szervez egész napos programot az Írisz Ház, a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi kirendeltsége. Tevékenységük példaértékű: nappali foglalkoztató programot működtetnek a fogyatékosoknak, munkahelyet biztosítanak számukra, és az idén is meghirdették az Outsider Art pályázatot, amelyre az egész országból küldtek be munkákat.

Felújított tömbházlakást kaptak

Saját otthonukban kereste fel Makkai Péter református lelkész a fogyatékkal élő 18 év feletti lányokat.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ugyanis két hete egy felújított tömbházlakást biztosított számukra. Az otthont a Diakónia Keresztyén Alapítvány helyi kirendeltsége és a lakók szülei rendezték be.

Az elsődleges cél az, hogy a függetlenedés, a szülőktől való leválás megtörténjen; a négy lakó közül már hárman dolgoznak– fogalmazott Olcsvári Tünde pszichológus, az Írisz Ház szakmai vezetője.

Önálló életre tanítják őket

A négy lakót megtanítják az önálló életre: a lányok együtt vásárolnak, fizetik a számlákat, főznek, és takarítanak. Ugyanakkor együtt járnak különböző kulturális eseményekre is. Sepsiszentgyörgyön 2700 fogyatékkal élőt tartanak számon, több mint 90 százalékuk otthon van és nincs elfoglaltsága, vagy kisegítő iskolába jár.

Ezért is fontos az Írisz Ház tevékenysége.

Gyertyaöntés, varroda, bolt

A lányoknak az életet jelenti a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház, mely az első olyan központ Romániában, ahol fogyatékkal élő fiatalokat foglalkoztatnak.

A központban fa- és fémfeldolgozó műhelyt, gyertyaöntő műhelyt, illetve varrodát rendeztek be. Jól működik a zöldövezet és karbantartó csoport, ezenkívül zöldséget termesztenek háromszéki családoknak és egy boltot is működtetnek. 18 fogyatékkal élő dolgozik és 35-en vesznek részt a nappali foglalkoztató programokon.

Az Írisz Ház munkatársai megpróbálnak jobb életkörülményeket, elfoglaltságot, közösséget biztosítani számukra. Összesen 60 fogyatékkal élő veszi igénybe a segítséget.

Makkai Péter igazgató szerint egy társadalom akkor egészséges, ha törődik a rászorulókkal, az elesettekkel.

„Maguknak nem tudják a társadalmat és a világot olyanná formálni, hogy számukra ez használható legyen. Ellenben, hogyha mi az egészségesek ezt a társadalmat és a világot olyanná építjük és olyanná alakítjuk, hogy a fogyatékkel élők számára is használható legyen, az nekünk is jó, számunkra is sokkal élhetőbb világ lesz”- mondta.

Az Írisz Házban nagy a készülődés, az Outsider Art pályázatra beérkezett munkákat állítják ki. December 3-án  átadják az alapítvány által 2010-ben létrehozott Írisz Ház-díjat, amely a Romániában élő és alkotó, értelmi fogyatékkal élő, művészi tehetséggel megáldott emberek munkásságát értékeli. A nyertes munkákat pedig Németországban, Brémában mutatják be egy nemzetközi outsider kiállításon.