Amerika háta mögött tárgyalnak Aleppo felszabadításáról

Titokban tárgyal Moszkva a szíriai ellenzékkel Aleppo városának felszabadításáról. A találkozóra, melynek létrejöttéről négy magas rangú szíriai ellenzéki vezető tájékoztatta a Financial Times-t, az Egyesült Államok bevonása nélkül került sor.

Ankarában titkos tárgyalások folynak a félig megsemmisített szíriai város, Aleppo sorsáról. Washingtont nem értesítették a megbeszélésről, így az Egyesült Államokat várhatóan kihagyják a tervezett akciótervből – értesült a Financial Times négy magas rangú ellenzéki forrástól, akik azt is elárulták, hogy a megbeszélést a törökök szervezték.

“Az oroszok és a törökök már az amerikaiak nélkül tárgyalnak. Washingtont teljesen kiszorították a diskurzusból, így nem is tudják, hogy valójában mi történik Ankarában” – mondta dicsekvő fennhangon a szíriai ellenzék egyik vezetője.


Még soha nem gyűlt össze ennyi lázadó csoport

Nem ez az első alkalom, hogy a szíriai ellenzék titokban találkozik az oroszokkal, de az valóban kivételes esemény, hogy ennyi lázadó csoport egybegyűlt a tárgyalásokra – tette hozzá az ellenzéki forrás. A Financial Times szerint ezzel arra utalhat, hogy a lázadó csoportok megegyezésre jutottak.

A négy magas rangú forrás egyike sem közölt részleteket magáról a tárgyalásról, és azt sem árulták el, hogy személyesen találkoztak-e az orosz tisztviselőkkel. Törökország közvetítő szerepét sem részletezték.

A lap értesülései szerint a tárgyalások alatt még nem jutottak közös megegyezésre a felek, de az Egyesült Államok kihagyása kétségtelenül megváltoztatja a közel-keleti háború dinamikáját.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy Oroszország és Törökország valóban kapcsolatban van különböző szíriai csoportokkal, és kiemelte: országa soha sem utasított vissza egyetlen kezdeményező felet sem, akik a harcok megszüntetése miatt keresték fel az orosz kormányt. A törökök részvételét azzal magyarázta, hogy ők szolgáltatják a szíriai kontaktokat a tárgyalás megszervezéséhez.