Meginoghat a vesztegetés vádja a tábornokperben

Pszichés betegség miatt csak korlátozottan volt beszámítható O. János, a tábornokper néven elhíresült vesztegetési ügy kulcsfigurája, ezzel meginoghat a vallomásán alapuló vád - írta pénteki számában a Magyar Idők.

A lap szerint ezt öt orvosszakértői vélemény is alátámasztja. A vádlott védője a csütörtöki tárgyaláson azt mondta, védence már a vallomástétel idején is gyógyszereket szedett egy pszichés betegségre, ezért nem, vagy csak korlátozottan volt beszámítható, így vallomása csak e körülményeket figyelembe véve értékelhető a bíróságon.

Kétszázmillós kenőpénz

A vád szerint O. János volt a vezetője annak a bűnszervezetnek, amelynek részeként a honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottai 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak vissza kenőpénzként a tárcának beszállító cégektől.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ellen vallott a koronatanú

A Magyar Idők felidézte, hogy O. János kihallgatásakor beismerte a korrupciót és terhelő vallomást tett a többi vádlottra, valamint a volt honvédelmi miniszterre, a szocialista Juhász Ferencre is. Ha bebizonyosodik, hogy csak korlátozottan volt beszámítható, a vád könnyen meginoghat, hiszen a vádirat nagy része az ő vallomásán alapul.

Budapest, 2016. június 14. Juhász Ferenc, volt szocialista honvédelmi miniszter az ellene és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával folyó büntetőper tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. június 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Juhász Ferenc, volt szocialista honvédelmi miniszter az ellene és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával folyó büntetőper tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. június 14-én. Ebben a perben bűncselekmény hiányábn jogerősen felmentették a politikust. MTI Fotó: Soós Lajos

Új szakértőt kért az ügyészség

Az ügyészség új szakértő bevonását kérte O. János elmeállapotának megvizsgálására és kezdeményezte azt is, hogy tekintsék át 2010-re visszamenőleg O. János katonai alkalmassági vizsgálatainak dokumentációját. A bíróság végül úgy döntött, hogy öt szakértői vélemény elegendő, és csak ezek kiegészítését fogja kérni arról, hogy O. János beszámítható volt-e a kihallgatása idején.