Lázár: a nemzeti jövő egyik legfontosabb záloga az egyházi oktatás

Az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények, ez a mai magyar állam meggyőződése – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőtúron, a református kollégium felújított ókönyvtárának átadásán.

Lázár János azt mondta: munkájuk során különös jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy támogatni tudják az egyházi intézményeket. Nagy megtiszteltetés, hogy Mezőtúron is hozzájárulhattak a református kollégium működéséhez – hangoztatta.

A tárcavezető két “tartópillért” nevezett meg. A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle.

Úgy fogalmazott: “ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető”, és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját.

A kabinet ehhez a nevelési elvhez remél szövetségest a történelmi egyházakban, ennek rendeli alá az új nemzeti alaptantervet és a magyar oktatáspolitika megszervezését – szögezte le Lázár János, hozzátéve: a két pillér garantálja, hogy ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (k) beszédet mond a Mezőtúri Református Nagytemplomban 2016. november 25-én. MTI Fotó: Bugány János

A miniszter a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket, kiemelve, hogy minden ilyen iskola fejlődési törekvését támogatják.

A nemzet jövője és a történelmi egyházak oktatási rendszere elválaszthatatlan egymástól – mondta a tárcavezető, megjegyezve, hogy az elmúlt ezer év tapasztalata alapján a nemzet az egyházi oktatási intézményeken keresztül erősödik.

Lázár János szerint fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei. Közlése szerint az összes magyar református iskola ennek szellemiségében tevékenykedik, egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy mindenkit tudáshoz és így lehetőségekhez juttasson.

MTI Fotó: Bugány János

Ezért érdemel köszönetet és támogatást a mezőtúri tantestület az elmúlt évtizedekben végzett munkájáért – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: a jövőben is szeretnének nagyvonalú támogatói maradni az iskolának.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az iskola egykori diákja azt a kérdést tette fel az ünnepség résztvevőinek, vajon elgondolkodtak-e azon, mit jelentett 1530-ban iskolát alapítani “itt, az Alföld sarában, porában”. Micsoda elkötelezettség kellett ahhoz, hogy az alapítók iskolában, könyvtárban gondolkozzanak – tette hozzá.

Az intézmény történetéről szólva kitért arra, hogy az államosítás korszaka után, 1992-ben a mezőtúri református egyházközség visszakapta iskoláit, a gimnázium visszatérhetett “az elűzött egyház kebelébe” és új útra indult a fejlesztéseknek köszönhetően.

A fejlesztések egyik állomása az ókönyvtár megújulása – mondta Latorcai János.