Külön városokat építene a menekülteknek Svédország

Stockholmi kormányzati tervek szerint külön városokat építene Svédország a menedékkérők elhelyezésére. A problémák kezelésének része az is, hogy az északi ország határozottabban lépne fel a kitoloncoltakkal szemben, ugyanakkor menekültügyi szempontból átminősítik Irak háború sújtotta területeit.

Svédország ismét fogad menekülteket Irak bizonyos vidékeiről, például Moszul környékéről. A kormányzati döntésre azután került sor, hogy a svéd migrációs hivatal arra jutott, Irak újra nem minősül biztonságos országnak. A svéd döntést hamarosan követte a finn reakció, hiszen a skandináv államok egymást követik menekültügyi kérdésekben – mondta Cser Attila, az M1 finnországi tudósítója.

Több tízezer irakiról van szó

A finnek januártól vizsgálhatják át az irakiak menedékjogi kérelmeit. Azt is bejelentették, hogy aki az átminősített területekről érkezett, és elutasították, újra a hatóságokhoz fordulhat, és valószínű, jóváhagyják a menedékkérelmét. 2015-től mintegy húszezer iraki migráns érkezett Finnországba és nagyjából ugyanennyi Svédországba is. Valószínű tehát, hogy a korábbi tervekkel ellentétben irakiak egy nagyobb csoportját nem tudják majd hazaküldeni Skandináviából – tette hozzá a riporter.

Zavar a hatóság működésében

A megváltozott helyzetet a svéd kormány kétféleképpen próbálja orvosolni, hatékonyabbá akarják tenni az elutasított migránsok visszatoloncolását, az északi államban idén körülbelül nyolcvanezer embert terveznek elküldeni. Ez eddig nem sikerült, aminek oka egy tanulmány szerint, hogy a svéd hatóságok nem működnek együtt a szociális hivatallal. Az elutasított menedékkérők így továbbra is kapják az állami juttatásokat – mondta Cser Attila.

Motoznának

A problémák közé tartozik, hogy a svéd rendőrségnek nincs elég hatásköre, ezért felhatalmaznák őket például a motozásra. Ez azért segítene a hatóságoknak, mert megtalálhatnák az érkezőknél az esetleg elrejtett, személyükről szóló dokumentumokat, amelyeket gyakran letagadnak.

Új városok menekülteknek

Ezen kívül Stefan Löfven svéd miniszterelnök stábja új, menekültek számára építendő városokról szóló tanulmányt készített. Az elképzelés oka, hogy a svéd települések nem terhelhetők tovább, ezért új, ötvenezer fős városokat húznának fel, ezekbe telepítenék a külföldről érkezetteket, a határ pedig a csillagos ég – mondják a tervezők.

A tanulmányban megfogalmazott elképzeléshez márciusig kell elkészíteni a tervezetet, amit aztán nyáron fogadhatnak el.

A tervezésért felelős szakemberek szerint lehet, hogy az új városokban a menedékkérők a saját törvényeiket követik majd, és arra is számítanak, hogy ezeken a településeken nem alakulnak ki úgynevezett veszélyzónák – mondta Cser Attila, az M1 finnországi tudósítója.