Megoldaná a világ problémáit egy magyar származású filantróp

Ötmillió dolláros (1,5 milliárd forintos) díjat ajánlott fel a globális problémákat kezelni képes rendszer modelljének ötletért Szombatfalvy László magyar származású svéd filantróp.

“A mai problémákat akarjuk megoldani a tegnap eszközeivel” – foglalta össze a probléma gyökerét a 89 éves Szombatfalvy, aki 1956-ban ment Magyarországról Svédországba, ahol a részvénypiacon szerezte vagyonát.

A kockázatelemző filantróp, aki 2012-ben hozta létre a Global Challenges Foundationt (Globális Kihívások Alapítványa), ötmillió dollárt ajánlott fel a legjobb ötletért, amely egy olyan új nemzetközi döntéshozatali rendszert teremt, amely képes kezelni a világ legégetőbb problémáit a mélyszegénységtől a nukleáris fegyverek terjedésén át a környezeti károkig.

Szombatfalvy László. Fotó: Partitato Da Zero

Szombatfalvy László. Fotó: Partitato Da Zero

“A mai kockázatok annyira veszélyesek és természetük annyira globális, hogy a jelenlegi nemzetközi rendszerek kifogytak a megoldásokból” – mondta Szombatfalvy.

Alapítványának Új Forma-díját (New Shape Prize) jövő novemberben adják át. Az új, innovatív elgondolású megoldásokat kínáló pályázatokat májusig lehet benyújtani.

“Az emberek, még a magánszektor is alábecsüli a kockázatokat, mert túl rövidlátóak vagyunk a döntéshozatalban” – mutatott rá Mats Andersson, az alapítvány vezetője, aki korábban a legnagyobb svéd nyugdíjbiztosítót irányította.

Andersson szerint az 1946-ban alapított ENSZ globális problémák megoldását kezelő rendszere elavult, “újra kell modellezni és új utakat kell találni” – jelentette ki.

Hozzáfűzte: a díj nem arra szolgál, hogy a globális problémákhoz, mint a klímaváltozás, háborúk és szegénység nyújtson kész megoldásokat, hanem arra, hogy “olyan modellt vagy mechanizmust dolgozzon ki, amely elvezethet a megoldásokhoz”.

A New Shape Prize győztesét a pályázók közül tudományos szakértők és egy nemzetközi zsűri választja ki. Az alapítvány pedig mindent elkövet majd, hogy a nyertes ötlet a gyakorlatban is megvalósuljon – mondta Andersson.