Tiszta Bubi, csak négy keréken: elektromos közösségi autóbérlés indult Budapesten

Nem csak a környezetvédőkre, hanem a pénztárcájukra, meg a kényelmükre kényesekre is számít a tegnap a fővárosban debütált közösségi szolgáltatás.

Nem csak a meghajtása, poénos elnevezése is zöld: GreenGo lett a neve a közösségi autóbérlésnek. Jelenleg az üzemeltető negyvenöt Volkswagen e-Up autót – zöld csíkkal az oldalukon, ahogy kell – tart a belvárosi, belső budai utcákon.

Nagyjából az Árpád-híd vonalától a Városligetig, a Mammuttól a Tabánig tartó, az alábbi térképen ábrázolt városrészben lehet GreenGo-kra bukkanni.

GreenGo

Leginkább annak érdemes a szolgáltatást igénybe venni, aki a városban akar gyorsan és kényelmesen eljutni valahová, de nincs kedve a saját kocsijával bajlódni, parkolni.

Az egyszeri regisztráció után elegendő az iPhone-ra és Androidra már letölthető okostelefonos alkalmazásban megnézni, merre van a legközelebbi autó. A mobil az összes, éppen használaton kívüli GreenGo helyzetét megmutatja.

_GreenGo_561

A regisztráció során kapott 5 jegyű PIN kódot kell a kiválasztott kocsinál megadni, majd az e-autó szélvédője alatti négyszámjegyű kódot beírni a mobilba. Az ajtó nyílik, slusszkulcs a kesztyűtartóban, indulhatunk.

Bármelyik, akár fizetős közterületi – nem magán – parkolóban díjfizetés nélkül ott lehet hagyni a kocsit, amikor megérkezünk. Az elektromos autó maximális hatótávolsága 100-130 kilométer, de hogy éppen mennyi szufla van benne, az még a foglalás-beülés előtt kiderül az okostelefonon.

Az egyszeri regisztráció (melynek díját részben le lehet autózni) után a díja 65 Ft percenként, ami az üzemeltető tesztjei szerint olcsóbb – alkalmanként jóval olcsóbb – lehet a taxinál. És mennyivel tisztább.