Küszöbön áll Szerbia fellendülése

A Szerbiában épülő autópálya Magyarországnak is nagyon fontos - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón, Nisben.

Hangsúlyozta: felmérések azt mutatják, hogy Szerbia nagy fellendülés előtt áll. A számok világosan beszélnek, az ország sokkal nagyobb lehetőséget jelent a befektetőknek, mint korábban. Magyarország nagyobb figyelmet szeretne fordítani a befektetések területén Dél-Szerbiára – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szeretnénk befektetni, gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat építenénk ki Dél-Szerbiával – szögezte le a kormányfő.

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó alkalmából rendezett fórumon a magyar miniszterelnök kiemelte: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport (V4) lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.

Hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer.

Orbán Viktor szerint aligha találni olyan időszakot a két nép történetében, amikor olyan kiegyensúlyozottak, erősek és barátiak voltak a kapcsolataik, mint most. Ez nem magától, vagy a szerencsének köszönhetően alakult így, sokan nagyon sokat dolgoztak ezért, köztük a szerb kormány és miniszterelnök is – tette hozzá.

Felidézte: korábban nem sok reményre adtak okot a szerb gazdasági mutatók, de inkább egymás ismeretére kell hagyatkoznunk, és mi látjuk a másikban lakozó tehetséget, Magyarországról nézve Szerbia pedig mindig is lehetőségként élt bennünk.

A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: “tegyék fel a térképre ismét Szerbiát”, de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak – mutatott rá.
Közölte: az ország gazdasági növekedése így is tekintélyes, Magyarország pedig támogatja az uniós csatlakozását, amely újabb lehetőségeket nyit meg. Hosszú távon kiszámítható üzleti lehetőséghez jut, aki most a szerb piacon megveti a lábát – jelentette ki Orbán Viktor.

Nis, 2016. november 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél a szerb-magyar üzleti fórumon a dél-szerbiai Nisben 2016. november 21-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél a szerb-magyar üzleti fórumon a dél-szerbiai Nisben 2016. november 21-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy gazdaságfejlesztési eszközökkel segítik az együttműködést, így 61 millió eurós pénzügyi alappal, hitelkerettel támogatják a magyar-szerb gazdasági együttműködésben részt vevő cégeket, és ha a keret kimerül, akkor annak forrásait nagyságrendekkel is képesek megnövelni.

Orbán Viktor a szerb üzletembereknek azt mondta, hogy szeretnék, ha a szerb tőke megjelenne Magyarországon is, mert erre szükség van a hosszú távon békés és kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatokhoz. Úgy látja, hiányzik egy nagy kiemelt zászlóshajó projekt, de ha a Budapest-Belgrád vasútvonalat végre sikerül kivitelezési állapotba juttatni, az töltheti be ezt a szerepet, bátorítva a további beruházásokat is.

A szerb kormányfő kifejtette: Szerbia az elmúlt két évben hatalmas fejlődést ért el a nemzetközi értékelések szerint is, sikerült csökkenteniük a bürokráciát, felgyorsították az engedélyek kiadását, lehetővé tették a gyorsabb üzletkötést. A szerb gazdaság jelentősen bővül, jövőre 3,5 százalékos növekedést terveznek – tette hozzá.

Mint mondta, most a fejlesztés diverzifikálása a cél, a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalmat szeretnék növelni. A következő években fel szeretnének zárkózni Magyarországhoz és a hasonló országokhoz – magyarázta.

A szerb kormányfő szerint fontos cél a beruházások vonzása. Országa legnagyobb előnyeként az olcsó, jól képzett munkaerőt említette, és kijelentette: itt vannak a legkedvezőbb feltételek a beruházásokra.

Kifejtette: Szerbia az elmúlt két évben hatalmas előrelépést ért el a nemzetközi értékelések szerint is, sikerült csökkenteni a bürokráciát, felgyorsították az engedélyek kiadását, lehetővé tették a gyorsabb üzletkötést. A szerb gazdaság jelentősen bővül, jövőre 3,5 százalékos növekedést terveznek – tette hozzá.

Elég volt a szellemi elnyomásból

Rég mulattam ilyen jót, mint az amerikai elnökválasztás eredményeit követve – mondta Orbán Viktor kérdésre válaszolva.

A közép-európaiak régóta úgy érzik, van egy szellemi elnyomás. Több megértésre, empátiára van szükség a nemzetközi politikában. Ha egy ország azzal az igénnyel lép fel, hogy mindennek a tudója, és erkölcsileg alacsonyabbrendűnek minősít mindent, ami eltér az övétől, mérhetetlenül bántott minket, és abban reménykedünk, hogy ettől a nemzetközivé vált hangulattól meg fogunk szabadulni. Elegünk van a kioktatásból, a szellemi elnyomásból – emelte ki a kormányfő, aki szerint most van esély arra, hogy „újragomboljuk a kabátot”.

Orbán Viktor kifejtette: több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában, mint amit eddig tapasztaltunk. Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő “minden jónak tudója”, minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket – fogalmazott. Hozzátette: remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk.

Nem fogadjuk el azt sem, hogy Brüsszelől mondják meg, kik éljenek az országban, ennek a mi döntésünknek kell lennie – hangsúlyozta.

Nis, 2016. november 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök négyszemközti megbeszélése Nisben, a Tiszti Klub épületében 2016. november 21-én. A magyar kormányfő a szerb-magyar csúcstalálkozóra érkezett a dél-szerbiai városba. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök négyszemközti megbeszélése Nisben.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Magyarország nyitva áll minden szerb előtt

Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt – szögezte le Orbán Viktor. A migráció azonban egy teljesen más ügy. Olyan, amelyben ha egyszer hibázik az ember, többet nem tudja kijavítani. Ha a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, onnan nem fognak többé elmenni – érvelt.

A kormányfő a magyar-szerb kormányzati csúcs alkalmával tartott sajtótájékoztatón közölte: ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak.

Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte, hogy együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.

Urai akarunk lenni a helyzetnek és saját életünknek – fogalmazott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szerb-magyar kormányzati csúcstalálkozó plenáris ülését követően tartott sajtótájékoztatón a dél-szerbiai Nisben 2016. november 21-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Aleksandr Vucic szerb miniszterelnök arról beszélt: szeretnék erősíteni a két ország vállalkozóinak gazdasági együttműködését. Magyarország fontos szerepet játszik Szerbia gazdasági életében. Egyelőre nagyobb a beáramló magyar tőke, mint Magyarországra irányuló szerb tőke.

Megemlítette, hogy ma megnyitották az OTP Bank fiókját Nisben. Megjegyezte, hogy az új autópálya-összeköttetéssel elérhető 7-8 óra alatt akár Isztambul is. A szerb miniszterelnök megköszönte a magyar támogatást Szerbia uniós csatlakozásához.

Elmondta, hogy a magyar kormányfővel beszéltek a fürdőhelyek felújításáról, illetve a gázvezetékek összekötéséről.

A fontosabb közös infrastrukturális projektek között a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítését, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztését, valamint több szerbiai autópálya kiépítését említette.

Mint mondta: ezek az utak Szerbián keresztül vezetnek, de voltaképpen Magyarországot kötik össze Bulgáriával, Törökországgal, Macedóniával, Görögországgal, Koszovóval és Albániával.

Szijjártó: ha mindenki annyit tett volna a Kárpát-medencében a magyarokért, mint Szerbia…

Magyarország első számú nyugat-balkáni partnere Szerbia – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédia újságíróinak vasárnap a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányülés előtt.

Szijjártó Péter kifejtette: azt is világossá szeretnék tenni, hogy Magyarország elkötelezett híve az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter Nisben. MTI Fotó: KKM /Szabó Árpád

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter Nisben. MTI Fotó: KKM /Szabó Árpád

Nem értjük, hogy az Európai Bizottság elnöke miért nyilatkozta a közelmúltban azt, hogy a következő öt esztendőben nem lesz bővítés” – fogalmazott. Mint mondta, “mi azt szeretnénk, hogy ha a következő öt esztendőben sor kerülne az Európai Unió bővítésére, és elsősorban Szerbia az esélyes arra, hogy leghamarabb az Európai Unió tagja legyen”.

Úgy vélte, ha a Kárpát-medencében mindenki feleannyit tett volna a magyar nemzeti közösségekért, mint Szerbia, akkor a Kárpát-medence ma “jóval boldogabb hely lenne”. Ezért nem értjük, sőt vissza is utasítjuk, hogy uniós tagállamok azért próbálják lassítani Szerbia integrációs folyamatát, mert a kisebbségi ügyekben várnak további teendőket az országtól – mutatott rá.

Varga Mihály: lehetőség a szerbiai privatizáció

Jelentős lehetőséget tartogathat a magyar vállalatok számára a szerbiai privatizációs folyamat, amelynek keretében több száz állami vállalatot hirdetett meg Szerbia – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági vasárnap a dél-szerbiai Nisben, miután megbeszélést folytatott Goran Knezevic szerb gazdasági miniszterrel és Nenad Mijailovic pénzügyi államtitkárral.

A tárcavezető kiemelte, hogy a meghirdetett vállalatok között van 11 olyan stratégiai cég, amely a nagybefektetők érdeklődését keltheti fel.

Kiterjesztenék a katonai együttműködést

A magyar és a szerb nép biztonsága és a jövő érdekében erősíteni kell a két ország közötti katonai együttműködést – hangsúlyozta hétfőn a dél-szerbiai Nisben Simicskó István honvédelmi miniszter, aki Zoran Djordjevic szerb védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést.