Már nem ördögtől való a magyar határkerítés Amerika szerint

Magyarországnak joga van megvédeni a határait, az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy kritizálja a bevándorlással kapcsolatos magyar intézkedéseket - ezt nem más, mint az amerikai nagykövet mondta egy interjúban. Ami azért is érdekes, mert egy éve még Colleen Bell jóval kritikusabban fogalmazott. Egy év alatt azonban sok minden történt, Európában is, és Amerikában is - hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarország, mint a schengeni külső határok védelmezője, nagyon nehéz helyzetben volt, sok migráns, menekült jött át a határon. Magyarország helyesen cselekedett akkor, amikor megvédte saját, egyben a schengeni országok határait – erről beszélt az Egyesült Államok budapesti nagykövete az ATV műsorában pénteken. Colleen Bell úgy fogalmazott: Magyarország humanitárius és védelmi kötelezettségeinek is eleget tett, ezért nem lehet bírálni – mondta Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Tarthatatlan lett a helyzet, egyszerűen lehetetlen volt már ilyen mennyiségű embert megfelelően elbírálni a kötelezettségeknek megfelelően. Mi amerikaiak nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kritizáljuk azt a módot, ahogyan Magyarország kezeli a válságot. Magyarország egy szuverén nemzetállam, joga van megvédeni a határait – szögezte le.

Colleen Bell a műsorban arról is beszélt: fel kell ismerni, hogy a második világháború óta nem volt a mostanihoz hasonló tömeges migráció és bár az országoknak lehetőségeikhez képest felelősséget kell vállalni a probléma kezelésében, a nemzetállamoknak joguk van ahhoz hogy megvédjék a határaikat.

Óvakodnunk kell attól, hogy a menekülőket intoleráns módon betolakodónak, esetleg veszélyforrásnak tekintsük – egy évvel ezelőtt még így vélekedett a nagykövet Magyarország migrációs politikájáról. Colleen Bell egy egyetemi fórumon tavaly októberben azt mondta: szerinte a magyar kormány megbélyegzi és ellenségként kezeli a bevándorlókat, ehelyett pedig inkább humánus megoldásokra és a migránsok emberi jogainak tiszteletben tartására lenne szükség.

Kíváncsi lennék, hogy ha valaki vízum nélkül be akar jutni az Egyesült Államokba, sikerülne-e élve. Aligha – ezt már Orbán Viktor mondta. A miniszterelnök akkor úgy reagált: miközben az Egyesült Államok bírálja Magyarországot, saját határánál kerítés és tűzparancs van érvényben.

A határvédelem kérdése az amerikai elnökválasztási kampányban is az egyik központi kérdéssé vált, és a republikánus elnökjelölt világossá tette, szerinte minden módon meg kell védeni a határokat. Donald Trump egyik fő ígérete az volt, hogy falat épít az Egyesült Államok déli határán és hogy felszámolja az illegális bevándorlás minden formáját az USA-ban.

A kampány során a Trump-kormány külügyminiszteri pozíciójára is esélyes, egykori házelnök Newt Gingrich éppen Magyarországot méltatta, mert szerinte hazánk bebizonyította, hogy meg lehet állítani az illegális migrációt. Egy Twitter-bejegyzésben azt írta: két napot töltöttem Magyarországon és az ott tapasztaltak alapján úgy vélem, a magyar módszereket az USA-nak is tanulmányoznia kéne.