Hidegen hagyják a kommunizmus bűnei az amerikai fiatalokat

Felmérést végzett Amerikai Egyesült Államokban egy, a kommunista áldozatok emlékére létrehozott alapítvány még az elnökválasztás előtt. A Victims of Communism Memorial Foundation a YouGovval közösen azt kutatta, hogy az 1990 után születettek miként vélekednek a baloldali és szocialista eszmékről. Az eddig egyedülálló kutatás meglepő következtetésekkel zárult.

Habár a republikánus Donald Trump nyerte az elnökválasztást, a Victims of Communism Memorial alapítvány kérdőíves felmérésének eredményei szerint a 16 és 20 év közötti amerikai fiatalok 45 százaléka inkább egy szocialista, 21 százalékuk pedig inkább egy kommunista jelöltre szavazott volna.

Cleveland, 2016. július 20. Donald Trump ellenzői kiabálnak egy szimpatizánssal a Republikánus Párt négynapos elnökjelölt-állító konvenciójának helyszíne közelében az Ohio állambeli Clevelandben 2016. júlus 19-én. A konvenció második napján Donald Trump amerikai üzletembert hivatalosan is a republikánus elnökjelöltté választották. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A kép illusztráció.

Elmondható, hogy az úgynevezett millenniumi generáció, vagyis a 35 év alatti amerikaiak rendkívüli módon szimpatizálnak a szocialista eszmékkel, a fiatalok nagy részét pedig hidegen hagyják a kommunizmus 20. századi bűnei, a tragikus események. Harmaduk egyenesen úgy véli, hogy George W. Bush több ember haláláért felel, mint Sztálin – összegezte az eredményeket a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában az alapítvány igazgatója, Marion Smith.

Sokak szerint a fiatalok „kinövik” majd ezeket az elképzeléseket, ha lesz munkájuk. Mások szerint viszont alapvetően az befolyásolja a gondolkodásukat, hogy ez az első generáció, amelyik úgy nőtt fel, hogy nincsenek emlékei a hidegháborúról, a berlini fal leomlásáról, egyáltalán a kelet-európai rendszerváltásról.

A dolgot nehezíti – véli Marion Smith –, hogy nem kapják meg a fiatalok az alapvető tudást az iskolában történelemről és a politikáról. Emiatt az általa képviselt alapítvány továbbképzéseket szervez tanároknak, valamint társadalmi diskurzust próbálnak kialakítani a kommunizmusról és a szocializmusról.

A szervezet célja annak tudatosítása is a társadalomban, hogy a szocializmus vagy a kommunizmus nem válasz az elégedetlenségre, nem lehet alternatívája a mostani rendszernek.

A Victims of Communism Memorial alapítvány egyébként hivatalos kongresszusi mandátumot kapott az ilyen jellegű tanításra, ismeretterjesztésre 1993-ban.